Foto: Peter Forslund

Nio personer döda i kraschen vid Örebro flygplats

Uppdaterad
Publicerad

Nio personer har omkommit efter den flygkrasch som inträffade vid Örebro flygplats under torsdagskvällen. De befann sig ombord på fallskärmshopparplanet som havererade kort efter att det lyft från marken.

– Vi har tagit beslut om att inleda en olycksplatsundersökning, säger Peter Swaffer vid Statens haverikommission, till SVT Nyheter.

Nio personer, åtta fallskärmshoppare och en pilot, befann sig i planet när det kraschade. Larmet kom vid 19.20-tiden och gick då också till Sjö- och flygräddningscentralen.

– Kraschen ska ha skett någon gång i samband med att det skulle lyfta från marken, säger Carl-Johan Linde, presschef på Sjöfartsverket.

Flygkraschen på Örebro flygplats

En brand bröt ut i samband med kraschen och släcktes av räddningstjänst på plats.

Natten mot fredag meddelade polisen att samtliga ombord omkommit i olyckan.

Haverikommissionen ska höra vittnen

Statens haverikommission är på väg med ett team till platsen som kommer vara på plats sen torsdag kväll. Peter Swaffer leder utredningen:

– Jag är på väg dit och har två utredare på väg. De kommer intervjua vittnen och tala med personal i flygledartornet, säger Swaffer till SVT.

– Vi har tagit beslut om att inleda en olycksplatsundersökning. Jag samverkar med polisen för att kunna planera arbetet under morgondagen, bland annat informationsmöte till anhöriga, sannolikt också en presskonferens, säger Swaffer.

Krisstöd upprättat

Anhöriga till de som var med i olyckan som tagit sig till flygplatsen får stöd av polisen, säger Lars Hedelin, presstalesperson vid polisregion Bergslagen. Fallskärmsklubben, kommunens krisgrupp och kyrkan finns också på plats för att stötta upp.

– Vi hanterar händelsen, säger Eva Barrera Glader, tjänsteman i beredskap på Örebro kommun, till SVT.

Örebro universitetsjukhus gick vid 19.20-tiden upp i förstärkningsläge på grund av olyckan, men kunde senare under kvällen återgå till normalläge. Sjukhuset aktiverade även en krisgrupp på flygplatsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flygkraschen på Örebro flygplats

Mer i ämnet