Foto: Hanna Karlsson

Hanna belönas för sitt Kina-intresse

Uppdaterad
Publicerad

Ett av Hanna Karlssons stora intressen är Kina och språket där. Efter att ha blivit tvåa i en tävling om Kina blir priset att snart åka dit i tre veckor. Hon blir en av Sveriges två representanter.

I Sverige anordnas den internationella tävlingen ”Chinese Bridge” av den kinesiska ambassaden i Stockholm. Tävlingens syfte är till att motivera studenter runt om i världen till ett intresse och förståelse i de kinesiska språket.

Tävlingen riktas till studenter i mandarin på universiteten och på gymnasiet, och består av olika moment som inkluderar kinesisk kultur, ordförråd och talkonst. Hanna Karlsson som tidigare studerat mandarin vid Zheijang universitetet i Hangzhou och vid Dalarnas Högskola deltog i tävlingen.

”Sjöng en kinesisk sång och spelade fiol”

– Jag fick frågan om att nämna fem zodiakdjur i det kinesiska horoskopet. Sen sjöng jag en kinesisk sång och spelade fiol, säger Hanna Karlsson.

Hanna Karlssons intresse för Kina började i gymnasiet. När hon tagit studenten åkte hon till Kina i ett år för att studera mandarin.

”Språk är en livslång investering”

Efter stipendiet och tv-framträdandet som Chinese Bridge innebär åker Hanna Karlsson på praktiktjänst på generalkonsulatet i Shanghai i höst. Hon menar att båda dessa möjligheter självklart inte hade förverkligats om hon inte hade lärt sig språket.

– Språk, särskilt de som inte är så vanliga, är en fantastiskt bra livslång investering som verkligen kan öppna dörrar. Dessa dörrar kan ju både vara professionella men främst tänker jag på fantastiska erfarenheter, kunskap och perspektiv som man annars inte hade kommit åt, säger Hanna Karlsson.

Vinnaren i årets Chinese Bridge tävling heter Erik Mattias Carlsson och studerar på Chalmers tekniska högskola.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.