Foto: SVT.

Chippet hjälper katterna att hitta hem

Publicerad

Djurskyddet i Skellefteå uppmanar nu alla att chipmärka sina kattungar innan de får nya ägare. Och hos veterinären märks det att allt fler katter hittar hem igen tack vare chippet.

Findus är fyra månader gammal och ska snart få ett litet chip instucket under huden.

– Vi vill gärna hitta igen honom om det skulle hända honom någonting, säger matte Marie Sjöstedt.

I Sverige finns det uppskattningsvis en dryg miljon katter. Till skillnad från hundkompisen Teddy måste inte Findus enligt lag chipmärkas. Ändå finns nu nära en kvarts miljon katter i kattförbundet Sveraks register.

– Det kommer dagligen in nya katter i registret. Vi har en halvtjänst som bara matar in katter i registret, säger vice ordförande Eva Porat.

Vill märka alla ungar innan de säljs

Djurskyddet i Skellefteå har märkt att det blivit enklare att finna ägare till hittekatter. De vill nu att alla ska märka sina kattungar innan de säljs. Hos veterinären är det allt fler som kommer in med en katt för att kolla om den har ett chip.

– Det ökar och vi är bra om det handlar om en katt som sprungit bort och vi hittar ett chip. Då kan djurägaren få tillbaka sin katt, säger veterinär Gertrud Boman.

Katten Findus matte tror att kunskapen om chipet idag är ganska god. Men att en del väljer bort det på grund av att chipet kan kosta någon hundralapp.

– Man kanske fått katten gratis, men jag tror att de flesta ändå blir ganska ledsna när katten försvinner, säger Marie Sjöstedt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer