”Jag var jättedålig” – hör Christina Fernerud Björklund berätta om hypotyreosen Foto: Elias Liljeström/SVT

Christina fick medicin mot hypotyreos i sju år – blev bara sämre

Uppdaterad
Publicerad

Under sju år behandlades Christina Fernerud Björklund med standardmedicin mot sin sköldkörtelsjukdom, men blev bara sämre. När ett prov av hennes binjurar visade att de höll på att lägga av tog hon ett kontroversiellt beslut och började behandla sig själv.

– Jag har fått livet tillbaka, säger hon.

Omkring var femte person som behandlas för folksjukdomen hypotyreos mår dåligt trots behandling. Christina Fernerud Björklund från Bjurholm i Västerbotten fick Levaxin utskrivet i olika doser i över sju år. Hon blev allt sämre och valde som en sista utväg att självmedicinera – väl medveten om att det kan vara riskfyllt.

– När jag hamnade på botten och var så fruktansvärt sjuk så tog jag ett beslut. Jag började självmedicinera med NDT för 1,5 år sedan. Man försöker med allt för att må bättre när man är så pass rådlös, säger hon.

Hon gick ändå till hälsocentralen var femte vecka och tog prover. Dels för att hålla koll på sina värden, men också för att visa läkaren att det andra preparatet (NDT), ett naturligt sköldkörtelhormon, fungerade.

Läkaren avråder

Chefläkare Nino Bracin i Umeå är medveten om att många patienter försöker hitta alternativa mediciner eller naturläkemedel via nätet. Det är inget han rekommenderar.

– Det här är ett komplext tillstånd. Det kan finnas diagnoser i bakgrunden som gör att man drar felaktiga slutsatser.

Enligt honom kan läkarna inte skriva ut medicin som inte godkänts av Läkemedelsverket.

– Det är Levaxin i första hand, säger han.

Har ansökt om att få alternativmedicin

Christina har ansökt om att få ett alternativt läkemedel via sjukvården, men har inte fått det än. Enligt henne är det svårt att hitta läkare i Sverige som har eller är villiga att söka licens hos Läkemedelsverket för att skriva ut NDT-medicinen. Samtidigt är det en kostnadsfråga, menar hon.

Nu hoppas hon att vården av hypotyreos i Sverige ska förändras och bli mer individuellt anpassad.

Hör henne berätta i klippet om sjukdomen och hur hon påverkades.

Olika läkemedel mot hypotyreos – sköldkörtelsjukdom

Standardmedicinen mot hypotyreos är ett syntetiskt hormon, T4 som finns i läkemedlen Levaxin och Euthyrox. Det innebär att man får tillskott av ett av hormonen som sköldkörteln producerar, med antagandet att kroppen sedan optimalt omvandlar detta sköldkörtelhormon till de övriga, och då framför allt till T3 som är mest biologiskt aktivt.

Man kan också tillsätta syntetiskt T3 (Liothyronin) till behandlingen med syntetiskt T4, så kallat kombinationsbehandling. I vissa fall tas syntetiskt T3 ensamt.

NDT är läkemedel som innehåller alla hormon sköldkörteln normalt utsöndrar, framställt av sköldkörtel från gris. Läkare i Sverige behöver ansöka om licens hos Läkemedelsverket för att få skriva ut dessa läkemedel, eftersom tillverkarna av NDT (t ex Armour Thyroid, Thyroid Erfa, och Nature Throid) inte ansökt om tillstånd att få marknadsföra och sälja dessa läkemedel i Sverige.

Enligt siffror från Socialstyrelsen för 2018 medicinerade 464 742 personer med Levaxin eller Euthyrox, 10 560 med Liothyronin och 1 146 med NDT. Det finns ett mörkertal då självmedicinering, framför allt med NDT,  förekommer.

Källa: Sköldkörtelförbundet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.