Därför vill Betty-Ann Nilsson att vården av hypotyreos-sjuka ska bli bättre Foto: Anders Öhlund/SVT

KD-politiker sätter press på vården – vill öka kunskapen om hypotyreos

Uppdaterad
Publicerad

Vården vid sköldkörtelsjukdomar varierar beroende på var i landet man söker vård och kunskapen är för dålig – det anser politikern Betty-Ann Nilsson (KD).

– Man borde lägga större fokus på forskning, se över de nationella riktlinjerna och höja kunskaperna inom primärvården, säger hon.

Var femte person som erbjuds standardbehandling för sjukdomen hypotyreos mår ändå dåligt, enligt en sifo-undersökning som Sköldkörtelförbundet låtit göra. Istället väljer många att självmedicinera, trots att det är riskfyllt, som Christine Fernerud Björklund från Bjurholm.

Det vill Betty-Ann Nilsson (KD) från Lycksele ändra på.

– De här människorna som drabbas ska känna att de blir sedda och hörda, säger hon.

Förra året behandlades 465 000 individer för hypotyreos – en underfunktion i sköldkörteln. Nu kräver Nilsson i en motion till regionfullmäktige i Västerbotten bland annat att vården ska ta fram bättre riktlinjer och att behandlingen av hypotyreos-patienter individanpassas.

Finns riktlinjer som måste följas

Motionen finns med när regionfullmäktige sammanträder under onsdagen, men frågan kommer att behandlas senare. Men regionrådet Anna-Lena Danielsson (S) håller med om frågan är viktig och att vården bör individanpassas så långt det går, men att det också finns riktlinjer som måste följas. Därför kan det också vara svårt att få alternativ behandling.

– Det finns alternativa metoder som används i andra länder och inom alternativmedicinen, men det finns inte tillräckligt med vetenskapligt underlag för att ta in dem i de medicinska riktlinjerna för behandling i Sverige, säger Danielsson.

– Vi vill att den behandlingen som vi erbjuder ska vara trygg och säker. Det gäller för alla behandlingar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.