Ansökningarna om licenser för naturligt sköldkörtelhormon har ökat kraftigt. Foto: SVT/PressbildVisa alla (2)
Visa alla (2)

Läkemedelsverket om behandling mot hypotyreos: ”Avråder från att självmedicinera”

Uppdaterad
Publicerad

Omkring var femte person som behandlas för sköldkörtelsjukdomen hypotyreos mår dåligt trots behandling.
Flera personer väljer att självmedicinera med alternativa mediciner eller naturläkemedel, men Läkemedelsverket avråder starkt från detta.
– Man kan få allvarliga biverkningar, säger Elin Maria Bergsten, apotekare och utredare på Läkemedelsverket.

Nästan var 20:e svensk behandlas idag för hypotyreos, en underfunktion i sköldkörteln som gör att kroppen går på lågvarv. Det är främst kvinnor som drabbas. Men behandlingen med syntetiskt hormon fungerar inte för alla. Detta gör att många söker efter alternativ.

Preparatet NDT är ett naturligt sköldkörtelhormon som tidigare var godkänt i Sverige, innan de syntetiska preparaten kom. Läkare kan skriva ut den här medicinen, men då krävs en licens från Läkemedelsverket.

Och ansökningarna om licenser har ökat kraftigt. År 2000 kom bara 18 ansökningar in till Läkemedelsverket, förra året kom nästan 1 500 in.

– Vi beviljar det kontinuerligt och det är bara några få procent av ansökningarna som avslås, säger Elin Maria Bergsten, apotekare och utredare på Läkemedelsverket.

”Vet inte vad man får i sig”

Men drabbade vittnar om att alla läkare inte vill söka om licens för medicinen hos Läkemedelsverket. Och flera väljer då att självmedicinera. Detta är enligt Läkemedelsverket väldigt riskfyllt.

– Man vet inte vad man får i sig om man köper preparat utanför apotek. Det kan orsaka allvarliga biverkningar. Man kan få i sig för mycket eller för lite av medicinen. Man behöver kontakt med vården så att de kan ta blodprover och ställa rätt diagnos så att man får rätt behandling, säger Elin Maria Bergsten.

Läkemedlet inte utrett

Eftersom preparatet NDT inte är godkänt i Sverige är det inte heller utrett på samma sätt som godkända läkemedel. För att det ska bli godkänt krävs det att ett företag ansöker om godkännande. Att Läkemedelsverket godkänner licenser beror till största delen på att de säljs lagligt i något annat land.

– De här läkemedlen är tillåtna på något sätt i Kanada och USA, säger Elin Maria Bergsten.

Läkemedelsverket kan av sekretesskäl inte avslöja om det kommit in någon som ansökan för att det ska godkännas i Sverige.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer