Under sommaren har Cia serverat allergivänliga bakverk i Blattnicksele i Sorsele kommun. Foto: PrivatVisa alla (5)
Visa alla (5)

Cia, 13, trotsade Löfven – startade eget minicafé

Publicerad

På Renmansgården i Blattnicksele har 13-åriga Cia Söderman i sommar serverat allergivänliga bakverk – trots att statsministern förklarat för henne att hon är får ung för att jobba.

I höstas vädjade Cia till Stefan Löfven om att få öppna ett eget minicafé men fick svaret att det inte gick då hon är under 16 år gammal och därmed pliktskyldig att gå i skolan.

Mamma Eva-Linda Grensman menar dock att det inte var något som avskräckte Cia.

– Hon är ju finurlig på det sättet att hon sökte fram information och hittade att det gick att slå upp ett café under en period kortare än 20 dagar. Det är tänkt för föreningar och tillfälliga caféer så att de ska kunna sälja burgare och korv utan krångel.

Bakar allt själv

I Cias huvud tändes en gnista och hon föreslog för mamma att de skulle dra i gång ett minicafé, med mamman som ansvarig.

– Hon står för allt bakande; jag har på min höjd fått vispa lite grädde. Hennes pappa har fått hjälpa till med att koka kaffe och sådär, säger Eva-Linda.

– Cia har haft en budget att förhålla sig till och har skött det hela som ett företag, där hon har fått dra av kostnader och liknande. Det har varit lite som en utbildning för henne.

Totalt har caféet varit öppet under sex dagar denna sommar. Enligt Eva-Linda har tillfällena varit välbesökta.

– Det har varit otroligt mycket folk, ett stadigt flöde från det att vi öppnar på förmiddagen tills dess att vi stänger på eftermiddagen. Vi har haft människor hit från långväga håll som Göteborg, Västerås, Gällivare och Örnsköldsvik.

”Jag älskar att baka och vill att alla ska kunna äta”

Cia är nöjd med sommarens företagande.

– Det har gått superbra. Det har kommit mycket folk i ruscher. Man hinner bara sitta ner och vila en kvart innan nästa rusch kommer.

I framtiden vill hon bli konditor och även om hon precis ska börja sjundeklass så tittar hon redan nu på gymnasieutbildningar som kan leda vidare till en sådan karriär. Att bakverken skulle vara allergivänliga var en självklarhet.

– Jag älskar att baka och vill att alla ska kunna äta. Jag är själv mjölkallergiker och har en kusin som är nötallergiker. Det är tråkigt att gå in på ett café och inte kunna välja vad man vill.

Nysatsar redan nästa sommar

Enligt mamma Eva-Linda finns det planer på att köra vidare på det här konceptet redan nästa år.

– Vi kommer göra om det här nästa sommar. Både Cia och vi föräldrar har tyckt det har varit väldigt roligt. Nästa år siktar vi på att köra minst en vecka i sträck.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer