Forskargrupper i Umeå intresserar sig för corona, hoppas få hit viruset i vår. Foto: SVT

Forskare vill ha coronavirus till Umeå

Uppdaterad
Publicerad

Avdelningen för virologi vid Umeå universitet har ansökt om att få hit coronaviruset för att titta närmare på det i forskningssyfte. Vid Norrlands universitetssjukhus arbetar forskargrupper med att få fram antivirala läkemedel för virus som corona.​

Det krävs säkerhetslabb för att få arbeta med det smittsamma viruset. Ansökan har skickats, men ska godkännas bland annat av Arbetsmiljöverket. Tidigast i maj tror man att coronaviruset kan finnas på plats i Umeå för forskning.

– Från en av de smittade som provtagits nu i år som bar på viruset, det är denne vi hoppas få ta del, säger Magnus Evander, professor vid Institutionen för klinisk mikrobiologi vid Umeå universitet.

Coronaviruset i Västerbotten

Ska utveckla mediciner

Han är del i ett av två forskarlag som jobbar vid avdelningen för virologi och som hoppas hitta fram till möjliga mediciner som redan finns idag och som kan fungera mot flera sorters virus, bland annat corona.​

-Forskningen inom Sverige men även globalt har förstås utbyte angående corona men forskning tar tid. Vi hoppas hitta antiviraler med brett spektrum som kan fungera för flera sorters virus för efter corona kommer säkerligen nya virus. Vi har en långsiktig strategi i forskningen men självklart skyndas allt på just nu och vi hoppas att få ytterligare anslag fram mot sommaren för denna forskning, säger Magnus Evander.

”Umeå långt framme”

Vid Norrlands universitetssjukhus finns ett labb som klassas som en trea på en fyrgradig skala när det gäller den här sortens hantering av högsmittoriskvirus.​

– Vårt säkerhetslabb står redo för vidare forskning och Umeå ligger långt framme när det gäller virologi i Sverige, avslutar han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet