• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Östersund i Jämtlands län. Det brinner i en byggnad med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jämtland.

Foto: SVT

CP-skadade Desiree får problem när sjukhuset byggs om

Uppdaterad
Publicerad

Flera förbättringar ska ske när Norrlands universitetssjukhus i Umeå byggs om. Men för Desiree Johnzon, som har en CP-skada, innebär ombyggnationerna stora problem.

Ombyggnationen vid Norrlands universitetssjukhus medför stora svårigheter för funktionshindrade som ska besöka sjukhuset. Det blir en lång omväg att gå genom norra entrén och för CP-skadade Desiree Johnzon innebär de här problem.

– Det blir alldeles för långt att gå nu och jag blir ganska slut, säger hon.

Ombyggnationer på NUS

Vanligtvis tar hon den stora entrén vid sina sjukhusbesök. Nu är det stora galler och stängsel. Marken är uppgrävd och man får gå en slingrig omväg via stängslet för att ta sig in. Det är också gropigt och isigt och svårt att gå med rullator. 

– Jag hade önskat lite bättre information om vilka gångstråk man kan ta. Nu har jag som tur är assistenter som hjälper mig och kollar vart vi ska, säger Desiree Johnzon.

Förstärkt bemanning vid ombyggnationerna

Handikappföreningarnas samarbetsorgan i Umeå har ändå förståelse för att en ombyggnation måste ske. De är glada för att ansvariga vid sjukhuset har förstärkt bemanningen hos sjukhusvärdarna, som kan rycka in och hjälpa de som har funktionshinder. 

– När det ska byggas om måste det också göras så att det blir så bra som möjligt för människor med funktionshinder. Vi är glada för att ledningen vid sjukhuset har förstärkt sjukhusvärdarna så att de blir fler och kan hjälpa oss mer. Vi ska naturligtvis följa upp och se till att de också är tillgängliga när människor behöver dem, säger Christin Broman, ordförande för Handikappföreningarnas samarbetsorgan i Umeå.

Kan innebära besvär i fem år

Ulf Olofsson är servicedirektör vid universitetssjukhuset. Han menar att renoveringarna innebär en viss påfrestning.

– Hela universitetssjukhuset är föremål för renoveringar och ombyggnationer och det ger förstås en del tillfälliga lösningar och olägenheter för besökarna. Det blir en påfrestning och kanske allra mest för de som har olika funktionshinder. Men vi stärker upp med fler entrévärdar och hoppas att det blir en bra lösning för dem. Blir det ytterligare problem måste vi naturligtvis försöka hjälpa till med olika åtgärder, säger han.

Olofsson tror att det kommer att ta cirka fem år innan arbetet vid sjukhuset är avslutat. 

– Ja vi får bara lov att stå ut med besvären under tiden det renoveras. Vi har ganska många sjukhusbesök och det viktigaste är i alla fall att vi får hjälp så att vi får komma och träffa läkarna, säger Maria Holmgren, informatör och kanslichef vid Handikappföreningarnas samarbetsorgan i Umeå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ombyggnationer på NUS

Mer i ämnet