bild: Tillväxtvärkets hemsida

Cykelsemester en växande turismindustri

Uppdaterad
Publicerad

Cykelturismen är på framväxt i Europa. – I Lycksele och Hemavan tittar man på möjligheter att ta fram leder och bättre möjligheter för att främja cykelturister, säger Annika Sandström, regionturismchef i Västerbotten.

Tillväxtverket regeringsrapport från 2017 visar att cykelsemestrandet ökar i Europa. Rapporten visar att intresset för mountainbike växer starkt. Begreppet omfattar stigcykling i terräng och på små vägar samt downhill. Rapporten är utfärdad av regeringen för utveckling av hållbar turism samt för hälsofrämjandet. Regeringsuppdraget innebar att kartlägga Sveriges olika cykelleder och dess kvalité, och rapporten fastslår att det finns viss brist kring underhållning och skyltning av cykellederna i Sverige.

I Sverige finns många längre turistiska cykelleder och  I Västerbotten finns fyra cykelleder som går längst med kusten och i inlandet. Cykellederna som är registrerade på Västerbottens län är, Sverige leden, Vindelsälvs leden, Cykelspåret längst kusten,Vildmarksleden.

– Dels kan man se i ökningen av cyklar längst vägarna. Men även i det ökade intresset för cykling i de flertalet anmälning som kommer under sommaren från forumet Warm showers som är en plattform för långfärdscykel. Plattformen fungerar ungefär som couchsurfing, och man erbjuder husrum till cykel semestrarna från sajten, säger Liselott Evasdotter cykelfrämjandet Norrbotten.

– Vi hör från olika håll att det finns ökat intresse för cykel, och på några platser t ex Lycksele och Hemavan har man börjat titta på möjlighet att ta fram leder och bättre möjligheter för cykelturister i Västerbotten, säger Annika Sandström regionturismchef i Västerbotten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.