Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Vilka regler gäller för cykling inne i Umeås centrum? SVT:s reporter guidar dig. Foto: SVT

Cykelvägar i Umeås centrum skapar irritation

Uppdaterad
Publicerad

Regler som inte följs, otydlig information och osmidiga cykelvägar skapar förvirring och irritation bland både cyklister och gångare i centrala Umeå.
– Det behövs ytterligare en genomgående cykelväg som inte har avbrott, säger Owen Laws från Naturskyddsföreningen i Umeå.

Cykelreglerna och skyltningen för cykeltrafiken i Umeå centrum rör upp känslor och skapar förvirring, inte minst omkring Rådhustorget där flera av de SVT pratat med inte begriper om det råder cykelförbud eller inte.

En av de som stör sig är Owen Laws, som är ansvarig för Naturskyddsföreningens cykelgrupp ”Cykelstaden Umeå”. Han är rent av besviken på hur kommunen löst cykelvägarna.

– Det är värdelöst för folk som vill igenom stan på dagen, säger han.

Han menar att befintliga cykelvägar avbryts alltför mycket av plötsliga stopp där cyklisterna måste hoppa av och leda cykeln till fots. Dessutom finns enligt honom flera dåliga vägpartier och farliga möten.

– Det skulle inte vara ett problem med gågatan i centrum om det fanns fler genomgående cykelvägar genom centrum, utan avbrott. De som redan finns tvingar folk att antingen leda cykeln eller cykla på vägar som plötsligt blir jättemycket sämre och där det finns annan trafik.

Tycker att polisen varit otydliga

Owen Laws menar att polisen varit otydlig med information i sociala medier angående cykling i centrum och att böter inte löser problemen med cykelvägarna.

– Det är inte cykelförbud i hela centrum och där det är cykelförbud så är det tidsbegränsat. Otydligheten har lett till en hets där folk känner sig bemyndigade att ta lagen i egna händer och skälla ut de som cyklar i centrum, fast de faktiskt har haft rätt att cykla där.

Han fortsätter:

– Nästan alla cykelproblem beror på undermålig infrastruktur vilket i sin tur leder till otydlig information från polisen. Man löser inte problemen genom att bötfälla folk.

I klippet ovan reder SVT:s reporter ut hur skyltningen fungerar. Här hittar du kommunens förklaring av vad som gäller för trafik på gågatan.

Vi har sökt representanter från Umeå kommun för en kommentar.

På cykelkartan över Umeå så går den röda genomfartsleden mitt genom centrum och Rådhustorget, trots att den är avstängd för cykeltrafik på dagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer