Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Det ska gå betydligt snabbare” – hör Monica Engman om upptrappningen på Nolia. Foto: Anders Öhlund, SVT

Vaccinering trappas upp på Nolia i Umeå – 1 700 doser på en dag

Publicerad

Snart snabbas vaccineringen i Västerbotten upp. På Nolia i Umeå, länets största vaccineringscentral, ska man utföra stresstester för att se hur hög maxkapaciteten är. Som mest kommer 1 700 vaccineringar att genomföras – på en enda dag.

Idag vaccineras 800 personer under en hel dag på Nolia.

– Vi får mer vaccin till länet under juni. Under vecka 23, den 7-11 juni kommer vi att kunna fördubbla vaccineringen på Nolia. I varje vaccinationsbås kommer vi ha två som jobbar. Då kommer det att gå betydligt snabbare, säger Monica Engman som är avdelningschef för vaccineringen på Nolia.

Stresstester under fredagar

Det första så kallade stresstestet blir redan fredagen den 4 juni, då man under en halvdag ska vaccinera 800 personer. Under vecka 23 fortsätter man upptrappningen och fredagen den 11 juni ska man testa maxkapaciteten – 1 700 vaccineringar.

Personalen är orolig för hur det ska gå.

– Vi har ont i magen så här ett par veckor innan. Om det blir datahaveri kommer det att bli kaos, med alltför många i kön. Det finns också risker med att läkarna får fullt upp med eventuella biverkningar. Samtidigt måste vi våga testa, för antalet vaccindoser till länet ökar stadigt de kommande veckorna, säger Sinella Keskiniva, som är samordnare på vaccinationsmottagningen i Umeå.

Bara på Nolia som kapaciteten ökar

Det blir också större väntrum där de som fått sprutan ska sitta i 15 minuter. Men vaccinationstakten vid hälsocentralerna påverkas inte – det är bara på Nolia som kapaciteten fördubblas.

Om det finns risk för längre köer när vaccineringen trappas upp får du svar på i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vaccinering i Västerbotten

Mer i ämnet