Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör vaccinsamordnaren om vaccineringen av barn. – Vi har hög smittspridning bland unga och kör igång så fort vi kan, säger Ronny Lestander. Foto: SVT

Vaccineringen av barn i Västerbotten startar tidigare – kommer att ske på skolor

Uppdaterad
Publicerad

Region Västerbotten har fått klartecken att starta vaccineringen av 12-15-åringar tidigare. Den 11 oktober drar man igång med vaccineringen på skolor i länet.

– Det är en jättestor utmaning och det krävs mycket samarbete och logistik, säger Ronny Lestander, vaccinsamordnare i Västerbotten.

Det rör sig om drygt 12 000 personer som nu kan få vaccin. Tanken var att vaccineringen av den yngre åldersgruppen skulle starta i början på november. Men Västerbotten har fått godkännande att starta vaccineringen tidigare. Den 11 oktober ska man påbörja vaccineringen på skolor i länet.

– Det är en jättestor utmaning att flytta ut vaccinationerna i skolor. Det gäller att hitta säkra lokaler för att göra vaccinationerna. Det krävs mycket samarbete och logistik. Det ska vara både smittsäkert och ett säkert flöde, säger Ronny Lestander.

Regionen väntar på centrala dokument när det gäller hälsodeklaration och samtycke från vårdnadshavare.

– Regionen är ansvarig för vaccinationen men på några skolor kanske skolsköterskorna kan hjälpa till. Vi kommer kanske inte att hinna börja med alla skolor och det är inte säkert att det funkar överallt. Man kan också vaccinera barnet på en hälsocentral, säger Ronny Lestander.

Hör Lestander berätta i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vaccinering i Västerbotten

Mer i ämnet