– Cykelvraken och de totalt sönderbrutna kastas direkt, säger gatuingenjör Mats Johansson. Foto: TT

Nu ska cykelvraken bort

Uppdaterad
Publicerad

Under oktober månad kommer Umeå kommun att rensa bland övergivna cyklar i centrala stan.

Kampanjen ”Håll Umeå rent” fortsätter med att kommunen ska städa bland övergivna och trasiga cyklar i Umeå.

– Det blir ett problem när cyklarna är i vägen för renhållning, till exempel vid snöröjning då maskinerna inte tar sig fram. Sen ser det illa ut med skrotcyklar i stan, säger gatuingenjör Mats Johansson.

Tar tillvara på fräscha cyklar

Cyklar som bedöms som övergivna märks med en röd lapp. Tre veckor senare kommer rödmärkta cyklar att forslas bort, de dokumenterar plats på cyklarna samt eventuell identifikation och tar ett foto. 

Arbetet pågår under oktober-november. Områdena som berörs är mellan centrala stan och Västra Esplanaden (väg 503) samt Östra Kyrkogatan och mellan Bangatan och älven.

Vad händer med cyklarna?

De som har ett värde tas om hand. Cyklarna fotograferas och registreras, en lista över cyklarna överlämnas till polisens hittegods.

Skrotcyklarna skickas för att kastas omgående. Till skrot räknas cyklar som saknar t.ex. hjul, styre eller har svåra skador.

– Vi tar tillvara på ungefär 150-200 cyklar varje gång, vi rensar på hösten och våren. Det är ytterst få som slängs i stort sett alla sparas, säger Mats Johansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.