I videon hör du Lena Gunhaga berätta varför hennes forskning skulle kunna få positiva effekter på barn som föds i områden med långa mörka vintrar. Foto: SVT

Umeåforskning: Ljus kan påverka hjärnan hos foster

Uppdaterad
Publicerad

Mängden dagsljus kan påverka nervcellerna i ett foster, till och med i mammas mage. Detta visar forskning vid Umeå universitet.

– Ljusstimulering under graviditeten kan kanske i förlängningen minska risken för neurologiska störningar i vuxen ålder, säger Lena Gunhaga, professor vid Umeå centrum för molekylär medicin vid universitetet.

En forskargrupp vid Umeå universitet i samarbete med forskare i Cincinnati, USA, kan nu efter flera års forskning visa att en ljusreceptor kan ha betydelse för hur nervceller och nervbanor i hjärnan och ryggmärgen bildas.

Ljusreceptorn kallas Opsin3 och är en molekyl som aktiveras av blått ljus. För det är inte bara ögonen som registrerar ljus i våra kroppar.

”Kan få stor betydelse på sikt”

Upptäckten skulle kunna förklara varför vissa neurologiska eller psykiska sjukdomar varierar beroende på vilken tid på året man är född. Som exempel nämner forskarna sjukdomar som Parkinson, Alzheimer, MS, bipolär sjukdom och epilepsi. Födelsetiden är dock bara en av flera olika riskfaktorer för de aktuella sjukdomarna.

– Det krävs förstås mer forskning innan man kan gå ut med rekommendationer om specifika ljusbehandlingar av gravida, men det är helt klart ett spännande spår vi är inne på och som kan få stor betydelse på sikt, säger Lena Gunhaga.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.