Dåliga skor ger barn ont i hälarna

Publicerad

Allt fler idrottande barn får problem med hälsmärtor och tvingas sitta på bänken i stället för att spela. En orsak kan vara att vi går allt mindre barfota som små.

10-åriga Elias Lindholm kan sen sen månad tillbaka bara titta på när lagkamraterna spelar fotboll. Förut tränade han sex gånger i veckan – fotboll, handboll och innebandy. Nu tränar han inte alls eftersom det gör för ont i hälarna.

– Det känns jobbigt, eftersom jag tränat hela tiden. Man vill vara med ändå, typ stå målvakt eller nått. Man vill ändå vara delaktig, säger Elias.

Sliter i hälen

Han är inte ensam om att ha de här problemen. Enligt en studie gjord i Värmland lider 15 procent av alla skolungdomar där av samma hälsmärta. Vanligast är det bland ungdomar som håller på med fotboll, handboll, innebandy och gymnastik .

– Det beror nog framför allt på att det är mycket start, stopp och hoppande. I den här åldern har man en skör del i hälbenet. Hälsenan kommer ner från vadmuskeln och fäster i hälen så när man hoppar och bromsar sliter muskeln i hälsenan. Det gör att det sliter i hälbenet och ganska snabbt får ungdomarna problem. Det är ett tillstånd som i sig inte är skadligt på sikt och vid 16-års ålder har alla blivit bra, förklarar Per Jonsson som är specialistsjukgymnast på ortopedklinikens idrottsskademottagning.

Tejp minimerar slitningarna

Den sköra delen, en så kallad tillväxtzon, finns i hälen under puberteten innan benet växt klart och blivit hårt. Det är alltså när den utsätts för ryck smärta uppstår. Med tejpning och skoinlägg som fixerar hälen minimeras slitningarna och smärtan kan avta på några veckor. Per Jonsson tror att våra första skor spelar stor roll för stabiliteten i foten.

– Många barn i dag får skor med väldigt bra dämpning redan vid två-tre års ålder och det tror jag betyder att man inte bygger upp hållfastheten mellanfotsben, senor och bindväv.  När jag själv var liten sprang man mycket barfota eller med dålig dämpning i skorna och vi hade inte lika mycket besvär med det här på den tiden.  Så jag tror det är en faktor som spelar in lite grann, säger Per.

För mycket stöd som liten, för lite som tonåring

Han menar också att barnen använder skor med sämre dämpning när de blir större, till exempel träningskor med tunn sula eller tygskor med platta sulor.

– Och det tror jag gör att man får större belastning bak på foten. Behandligen av sånahär hälsmärtor går ut på att stabilisera upp hälbenet och lyfter upp det lite grann för att avlasta hälsenans belastning på hälbenet. 

Elias vet nu att det var det dåliga stödet i hans träningsskor som orskat smärtan. Men trots att han har varit hos en fotklinik och fått nya skor med bra dämpning tror han inte att han kommer kunna träna på ett år.

– Några kompisar har haft ont i hälarna och de har varit borta i en termin, säger Elias.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.