Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Folk tycker att det är långt bort” – hör varför sörmlänningen Anton Byström nappade på erbjudandet om jobb och gratis boende i Burträsk. Foto: Patrik Samuelsson/SVT

Anton fick jobb med gratis boende när Skellefteå kommun lockar arbetslösa

Uppdaterad
Publicerad

Omsorgen på de orter i norr där stora industrietableringar pågår har allt svårare att hitta personal.

Men i sommar har arbetslösa sörmlänningar lockats norröver med jobb, gratis resa och boende.

– Det är extra trevligt för mig som har släkt och vänner där uppe,  säger Anton Byström från Hälleforsnäs som nappat på erbjudandet.

Tre personer från Södermanland, där arbetslösheten är högst i landet, provar nu att jobba i Skellefteå kommuns vård- och omsorg i Burträsk.

De bor gratis i rum på en folkhögskola i närheten.

– Många har hört talas om Northvolt och att det finns jobb, men sedan hör man också att det är svårt med boende så det kanske sätter stopp för en del, säger Anton Byström.

Ett första test

Även i Boden, Luleå och Kiruna där arbetslösheten är mycket låg går det att provjobba inom omsorgen.

Sammanlagt tio sörmlänningar har testat flytta norrut, och får kostnader för resa och boende betalade av Arbetsförmedlingen.

– Det är inga jättevolymer, men det skulle det inte heller vara. Det här är ett första test för att se hur det går, säger Ida Rönnblom, chef för Arbetsförmedlingens kansli för omställning och matchning i norr.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.