Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Nu är det upp till ledningen att se vad man ska gå vidare med” – hör Anna-Lena Danielsson (S) om rapporten kring BB i Lycksele som presenterades för henne på måndagen. Foto: Lukas Deininger/SVT

Anna-Lena Danielsson (S) om nya rapporten om BB i Lycksele: ”Kan inte ta ställning till något”

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen redovisades utredarnas rapport om BB i Lycksele. Anna-Lena Danielsson (S), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, fick information under eftermiddagen, men vill inte berätta om rapportens innehåll och vad den innehåller för förslag på åtgärder.

– Nu är det upp till ledningen att titta på det här och vad man kan gå vidare med, säger Anna-Lena Danielsson.

Med en förlossningsavdelning stängd i Lycksele fram till vecka 4 gav regionledningen innan jul ett uppdrag till två utredare, konsulten Anders Sylvan och chefsläkaren Sofie Jakobsson, att se över om det kan gå att hitta några nya lösningar för att få i gång verksamheten.

Just nu är det mycket osäkert om och när avdelningen kan öppna igen. Det saknas både barnmorskor och läkare samtidigt som rekryteringsprocessen går mycket trögt. Under eftermiddagen fick både regionledning och politiker höra vad utredarna kommit fram till under snabbutredningen.

Förlossningsvården i Västerbotten

– Jag kan inte svara på vad som står i rapporten. Jag har fått en muntlig rapport så det är svårt att säga, konkreta förslag kommer mer framöver, säger Anna-Lena Danielsson (S) när hon intervjuas av SVT efter dragningen av rapporten.

Sliter på personalen

I uppdraget till utredarna skrev regionledningen att alternativet att slussa personal till Lycksele från Umeå och Skellefteå riskerar att leda till fler uppsägningar och därmed hota verksamheten i hela länet.

– Vi har gjort det i två års tid. Det sliter väldigt mycket på personalen, så därför behöver vi hitta andra, mer långsiktiga lösningar, säger Anna-Lena Danielsson.

Som vadå?

– Egen personal hade naturligtvis varit det bästa. Men det finns även förslag att jobba med barnmorskeledd förlossning här i Lycksele, sådana förslag måste vi jobba vidare med.

Fakta: Regionens uppdrag till utredarna

Uppdrag utvärdering av vidtagna åtgärder för att upprätthålla förlossningsvård vid tre sjukhus inom Region Västerbotten samt förslag på fler möjliga åtgärder.

Bakgrund och nuläge

Verksamheten inom Centrum för obstretik och gynekologi (CFOG) har ett uppdrag att bedriva en patientsäker förlossningsvård vid tre enheter inom regionen; i Lycksele, Skellefteå och Umeå. Under 2022 kommer ca 260, 790 respektive 1700 förlossningar att äga rum vid de tre enheterna. Under åren har svårigheterna att bemanna förlossningsvården med både barnmorskor och gynekologer ökat, vilket resulterat i ett konstant och ökande behov av hyrpersonal. Det senast året har läget försämrats ytterligare med stora svårigheter att kunna avropa hyrpersonal. Extraordinära åtgärder har vidtagits som t.ex rotationstjänstgöring mot relativt höga ersättningar, avrop utanför avtal och intensiva rekryteringsinsatser. En handlingsplan med ett flertal aktiviteter är sedan maj 2022 aktiverad och delar är under införande. Vissa åtgärder som kräver utökade ekonomiska ramar är ännu ej beslutade. Diskussioner pågår om att organisera arbetet inom CFOG för att underlätta rotationstjänstgöring mellan mödrahälsovård och förlossning och skapa ökad attraktivitet i barnmorsketjänster. I handlingsplanen finns också en föreslagen modell för enheten i Lycksele som bygger på barnmorskeledda förlossningar.

Uppkomna risker

1 Till följd av bemanningsläget finns en risk att vi inte kan bedriva en patientsäker förlossningsvård på tre orter i länet.

2 Ytterligare rotation av personal mellan enheterna kan medföra en risk att fler barnmorskor och gynekologer lämnar sina tjänster och allvarligt försvårar möjligheten att fullgöra CFOG:s uppdrag i länet.

Uppdrag

Utifrån det bemanningsläge vi befinner oss idag önskar vi en extern bedömning av:

– om de identifierade riskerna är relevanta

– om ytterligare möjliga åtgärder som kan förhindra en neddragning av verksamheten är identifierade och undersökta

– om den framtagna handlingsplanen och de åtgärder i den som kan genomföras i närtid förändrar ställningstagandet om behov av neddragen verksamhet

Anders Sylvan (extern konsult) och Sofie Jakobsson (chefsläkare) ges uppdraget att utreda ställda frågeställningar. Uppdraget skall utföras skyndsamt och redovisas regiondirektör och hälso- och sjukvårdsdirektör senast 230 109

Tommy Svensson, Regiondirektör

Brita Winsa , Hälso-och sjukvårdsdirektör

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Förlossningsvården i Västerbotten

Mer i ämnet