Därför blir köerna längs E4 i Västerbotten timslånga

Publicerad

Igår blev det återigen timslånga köer på E4 efter en trafikolycka just söder om Skellefteå. En av förklaringarna till att räddningsarbetet tog så lång tid är att olyckan inträffade på en så kallad 2+1 väg som har mitträcke med vajer.

Räddningschef Mattias Hagelin berättar att de tunga fordon som igår kolliderade fastnade i mitträckets vajer.​

– När vi ska ta loss bilarna kan vajern bli en livsfara och vi måste tänka på säkerheten för personalen, konstaterar han.

För tre år sedan avled en brandman i samband med en sådan olycka på E4 mellan Örkelljunga och Skånes Fagerhult. År 2015 skedde en liknande trafikolycka i höjd med Bäck i Robertsfors kommun. När mitträckets långa vajer, som kilat fast i en lastbil, klipptes sprätte den iväg och skadade både personal och bilar.​

Krävs stora bärgare

– Igår fick vi hjälp av Trafikverket med var vi skulle klippa vilket också är avgörande eftersom vajern på ena sidan var 300 meter och på andra sidan fem kilometer, berättar räddningschefen som samtidigt understryker att orsakerna till att trafikanterna igår blev stående länge i kö, är fler.​

När stora tunga fordon är inblandade blir räddningsarbetet mer besvärligt, inte minst för att det krävs en bärgare som klarar jobbet och de är enligt honom få.

Igår skedde också fler trafikolyckor på andra håll samtidigt där Trafikverkets resurser behövdes.​

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.