”Det var ju Malmö som vann matchen” tänkte nog många som såg tisdagens sena sändning. Foto: Björn Lindgren/TT

Därför fick ni fel sportresultat i tisdags

Uppdaterad
Publicerad

Skellefteå vann med 4-3. Nej, vänta nu. Så var det ju inte alls. Den reaktionen hade nog flera efter SVT Nyheter Västerbottens sista sändning i tisdags. I själva verket vann ju Malmö SHL-matchen med 5-4.

Sista sändningen i SVT Nyheter Västerbottens sändning innehöll ett fel. Skellefteå vann ju inte alls mot Malmö. Kort efter sändningen hörde tittare av sig för att påpeka felet. Frågan kvarstår däremot. Vad gick snett?

Resultathemsida uppdaterade fel

Uppgiften kom från Swehockeys internetsida som fastslog att matchen var slut och att ställningen var 4-3 till Skellefteås fördel. Swehockey korrigerade snabbt felet men först efter att vår sändningspersonal hade hunnit sätta sig i studion för nyhetssändningen. Fel resultat gick ut i sändning och gick inte att ta tillbaka.

Utredning pågår

Under onsdagen har Svenska ishockeyförbundet försökt reda ut vad det var som inträffade.

– Vi ska ta reda på ifall det är den mänskliga faktorn eller ifall det beror på ett tekniskt mellan SHL:s statistiksystem och Svenska Ishockeyförbundets statistiksystem, säger Olof Östblom på Svenska Ishockeyförbundet.

Hur vanligt eller ovanligt är det att sådant här inträffar?

– Det är ovanligt, det händer ibland och då försöker vi rätta till det så snart som möjligt.

”Viktigt med rätt statistik”

Samtidigt har han förståelse för att resultaten är viktiga.

– Det är jätteviktigt att vi har rätt statistik, det är mång som följer ishockeyn som tycker det är viktigt. Det är väldigt olyckligt när det händer, säger Olof Östblom, tävlingschef på Svenska Ishockeyförbundet.

Även vi på SVT Nyheter Västerbotten tar på oss vår del av ansvaret. Vi kramar skämskudden och ser till att kontrollera våra uppgifter mer noggrant i framtiden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.