Därför kan glesbygdskommuner få ett undantag – hör Naturvårdsverket Foto: SVT

Därför kan små kommuner få undantag i soplagen

Uppdaterad
Publicerad

Naturvårdsverket har lyssnat på de glesbygdskommuner som har svårt att se miljönyttan av att sortera ut sitt matavfall. Men de kommer att följa upp om kommunerna som struntar i det har gjort rätt val.

Regeringens tanke om sortering av matavfall var egentligen ganska enkel. Från och med nästa år skulle alla göra det. Men verkligheten visade sig vara mer komplicerad än så. Flera små kommuner, bland annat i Västerbottens och Norrbottens inland, protesterade.

Kommunerna får själv avgöra

Naturvårdsverket har mandat att själva ta ställning till om kommuner kan få undantag. Det finns nu ett förslag på att skriva om föreskriften, det är nu ute på en remissrunda.

– Förslaget är skrivet så att det handlar om att bedöma hur stora mängder matavfall det blir för en kommun. Sedan är det upp till kommunen att avgöra om den omfattas av undantaget, säger Ingela Grudin på Naturvårdsverket.

Berörda myndigheter, några kommuner och organisationer som Avfall Sverige ska svara på remissen senast i mars.

Beskedet om undantag ska komma till sommaren och sedan har Naturvårdsverket ett uppdrag att följa upp om kommunen har gjort rätt val.

I klippet ovan hör du Ingela Grudin förklara varför vissa kommuner kan få ett undantag och vad hushållen i de kommunerna kan göra istället med sitt matavfall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.