De drog upp monstergäddan

Publicerad

Kusinerna testade en sjö där det dragits upp många stora fiskar. Det blev ingen större fångst under två dagar – men sedan högg monstergäddan! Se hela deras fiskefilm här.

– Joel, jag skakar sönder, vilket monster! ropar Jonathan på videon när den stora gäddan kommer upp till ytan och spöet intar omvänd U-form.

Det är en livfull fiskefilm som kusinerna Jonathan Salomonsson och Joel Salomonsson bjuder på.

De hade packat fiskeutrustning och tagit med sig båten till en sjö i södra Norrbotten nära gränsen mot Västerbotten – en sjö som var omtalat rik på stora fiskar.

– Många har fått stora gäddor där, och öring och abborre också. Vi visste att vi skulle få stor fisk. Men vi hade dragit där i två dagar. Den största var på tre kilo, typ. Så vi drog en sista gång, och tänkte att nu åker vi hem. Då fick vi den, en 14 kilos gädda, berättar Joel Salomonsson som filmade Jonatahans kamp med fisken.

Nervöst

Det var när de drog med fiskeutrustningen över en grynna som det högg.

Vad hade ni för känslor i båten?

– Bara positiva känslor! Man var glad hela tiden, och samtidigt nervös. Vi såg ju att linan satt runt halsen, den lindade in sig i linan, så vi vart jäkligt nervösa, säger Joel till SVT.

Jonathan fick jobba i mellan 15 och 20 minuter för att bärga monstergäddan upp i båten.

Den blir nu hundmat, fast egentligen hade de tänkt släppa tillbaka den ståtliga gäddan i sjön.

– Vi hade släppt tillbaka den om inte kroken hade dragit sönder gälarna. Den blödde så mycket, vi tänkte att den skulle plågas till döds.

Gäddan vägdes in på 14,09 kilo och mätte 123 centimeter. De tog hem fisken och frågade om någon ville ha den – men sommargädda är mindre uppskattat än vårgädda. Så det slutar med att gäddan torkas och får bli mat till hundarna.

På väg ut igen

Var monstergäddans sjö ligger exakt vill han inte avslöja. Men den ligger i Arvidsjaurs kommun. Dock inte vid den by som de bor i.

– Vi for på en liten fiskeresa, säger Joel lite hemligt.

När SVT talar med Joel i telefon är han och kusin Jonathan på väg ut igen.

– Japp, vi ska till en ny sjö nu och pröva.

Med rubriken Norrländsk monstergädda har kusinerna fått en rejäl publikmagnet på Youtube. De la upp filmen 21 juni. Här hittar du filmen på deras egen kanal.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer