De får ha barn på förskola trots ledighet

Uppdaterad
Publicerad

Är det okej att lämna barnet på förskolan när du som förälder är ledig från jobbet? Det beror vilken kommun du bor i. I Sorsele har föräldrarna rätt att ha barnen på förskolan tio dagar per år när de själva har semester.

– I början var det nog den norrländska älgjakten. När en i familjen jagade var den andre tvungen att vara hemma och ta semester, därför kom den här regeln till, säger Anita Brännlund, förskolechef i Sorsele.

För ett par år sedan drog Sorsele kommun in dagarna, men då blev det ramaskri bland föräldrarna och dagarna infördes igen.

– Jag tycker att det är ganska bra att det finns valmöjligheter för dem som inte kan vara lika flexibla i sina arbeten. Jag som jobbar på sjukstugan kan inte alltid lämna mitt jobb för att göra olika saker. Jag tycker att det är bra om man måste gå till doktorn själv eller tandläkaren att man kan få möjlighet att lämna in dem en stund på dagis, säger Lina Jonsson, förälder i Sorsele.

Kostnadsfråga

Alla barn från tre år har rätt till femton timmar i veckan kostnadsfri förskola. I det fallet krävs inte att föräldrarna varken arbetar eller studerar. Men reglerna kring om man får ha sitt barn på förskolan utöver detta när man är ledig från jobbet beror på vilken kommun man bor i. I Skellefteå är det inte tillåtet.

– Till största delen är det en kostnadsfråga. Det är klart att det är dyrare och det behövs mer personal, säger Janne Söderström, för och grundskolechef i Skellefteå kommun.

Oklart

En del av kommunerna har luddiga regler kring detta. I Umeå kommun till exempel säger man att barnet bör vara hemma, men det finns inget krav. Ingen av kommunerna vi varit i kontakt med kontrollerar föräldrarnas arbetsschema utan litar på att de uppgifter föräldrarna lämnar stämmer.

– När jag är ledig, då vill jag att mitt barn ska vara hemma med mig och leka, säger Sabine Zimmermann, Sorsele.

Vad tycker du? Ska man få ha barnet på förskolan när man är ledig som förälder? Du kan diskutera på Västerbottensnytts sidor i sociala medier, eller mejla reportern: maria.ehrlin@svt.se.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer