Just nu räknas laxarna med en liten annorlunda utrustning. Foto: SVT

Här chockas laxarna med el

Uppdaterad
Publicerad

Laxarna stortrivs i Västerbotten. Länets älvar har på fem år gått från att bara ha ett fåtal laxar till att fullkomligt krylla av dem. Och just nu håller de på att räknas – med en liten annorlunda utrustning.

En strömförande stav i vatten kanske låter farligt, men det är ett smidigt sätt få upp fisk snabbt. Länsstyrelsen i Västerbotten är ute och räknar smålaxar och yngel för att se hur beståndet i älvarna ser ut och då är elektriciteten deras bästa vän.

– Vi skapar ett elektriskt fält i vattnet runt den här staven som bedövar småfiskarna och så fångar vi upp de i håven och lägger de i hinken, säger Stefan Larsson, fiskekolog på länsstyrelsen.

Efter det bedövas fiskar och yngel ytterligare en aning för att hålla sig stilla under mätning och vägning. De två kontrollanterna är noga med att se till att inte skada fisken eftersom de vill släppa ut laxarna igen efter proceduren.

Fler laxar nu

Enligt länsstyrelsen härstammar över 95 procent av all lax i Östersjön från älvarna runt Bottenviken. Trots det sågs de inte ofta till tidigare i Västerbottens älvar och det finns en anledning till det.

För tio år sen fick de fiskas cirka 450 000 laxar per år i Östersjön, men efter att EU skärpt reglerna fångas det idag strax under 100 000 laxar per år. Det i kombination med upprustade flottningsleder har bidragit till att laxen återvänt till älvarna i Västerbotten.

– Det har varit en jättefin utveckling i länets laxälvar under en femårsperiod, säger Stefan Larsson. Man hör röster som säger att man inte längre behöver åka till Norge och betala dyra pengar för laxfiske. Nu kan man få liknande fiske här hemma i Lögdeälven, Öreälven, Vindelälven och så vidare.

Årets beräkning

laxälvar.se har myndigheten samlat all information om de åtta vildlaxälvar som finns i Västerbotten och inom tre till fyra veckor väntar länsstyrelsen ha sammanställt årets beräkning.

Vi får se om den positiva trenden håller i sig, men nog finns det lax i älven alltid. Närmare bestämt tolv årsyngel och tretton smålaxar på den 30 meter korta sträckan i Lögdeälven.

– Det vi får in vanligtvis är de som är född i år, ifjol eller året innan, säger Stefan Larsson. Den största nu var på 17 gram, men vi såg en stor, fin lax som blivit skadad och låg i älvbrynet där borta. Den måste ha vägt åtminstone åtta kilo.

Är den storleken av laxar vanliga här?

– Absolut. Det är den typen av laxar man kan få se i våra älvar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.