”Vill bidra med mina kunskaper” – hör distriktssköterskorna om att jobba på distans. Foto: Tommy Forsgren, SVT

De svarar på vårdsamtal i Västerbotten – från sina hem i Finland och Spanien

Publicerad

Fem sjuksköterskor har nyrekryterats till Region Västerbottens nya digitala vårdtjänst Hälsodigitalen. En av fördelarna med den nya tjänsten är att personalen kan jobba hemifrån – även om hemmet inte ens ligger i Sverige.

Förra veckan hölls utbildning på plats i Umeå för de nyanställda som ska bemanna Hälsodigitalen, som lanseras 20 oktober. Men när verksamheten är igång kommer personalen att kunna arbeta hemifrån – oavsett var i världen hemmet ligger.

– Det är ju en tillgång att kunna rekrytera ny personal som ska jobba digitalt. Då behöver vi inte ta personal från andra utav regionens enheter som redan har brist på personal.

I videon ovan möter du distriktssköterskorna Marie Corriveau och Irene Geitz-Hansson som kommer arbeta från sina hem i Finland och Spanien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.