Malin Ackerman är kampanjgeneral för föreningen Landstormen. Foto: John Bakke

De tar strid för glesbygden – kräver storskalig förändring

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges politiker behöver lyfta glesbygden på den politiska agendan. Det menar den nystartade föreningen Landstormen som vill driva opinion för glesbygdsfrågor. På lördag kommer de att hålla sin första manifestation som ska ta plats på Mynttorget i Stockholm.

– Vi vill vara en medkraft till Svensk politik som skapar en förändring, både inför det här valet men också långsiktigt, säger föreningens kampanjgeneral Malin Ackermann.

Landstormen är en relativt nystartad förening med omkring ett tusental medlemmar. De ser sig själva som en samlingsplats för personer som vill driva opinion för glesbygden och även för andra föreningar som driver olika typer av glesbygdsrelaterade frågor. Föreningen ska verka politiskt men vill vara partipolitiskt obundna.

– Jag brukar likna det vid miljörörelsen som jobbade jättehårt med den frågan och till slut blev ett parti. Jag tänker mig inte att vi ska bli ett parti utan jag tänker att rörelsen ska vara så kraftig och långvarig att frågan om stad och land ska bli en viktig del i svensk politik. För just nu saknas den, säger Ackermann.

Manifesterar i Stockholm

På lördag reser föreningen till Mynttorget i Stockholm för att manifestera, de har sex krav med sig dit. Kraven handlar om tillgång till vård, skola och omsorg i glesbygdsområden, men även att vinsterna från exempelvis gruvnäring, vind- och vattenkraft ska lämna glesbygdskommunerna med en större del av kakan.

– Vi har ett land nu där vi som bor i de glesare områdena känner oss som att vi vore offer eller mindre värda. Det får inte fortsätta, vi måste ha ett land där alla kan känna likvärdiga möjligheter till trygghet och välfärd, säger Malin Ackermann.

Landstormens sex krav:

Föreningen vill att det ska göras långsiktiga satsningar på vård, skola och omsorg i mindre kommuner.

De kräver att Skogsindustrin, vindkraft, vattenkraft och gruvnäringen ska lämna större del av sina vinster på de orter där de är verksamma.

Landstorm vill ha stora satsningar på järnvägar i glesbygden.

De vill ha utbyggt bredband och telefoni på landsbygden.

Landstormen kräver att 10 000 statliga jobb ska återlokaliseras till hela landet.

Föreningen vill också att regeringen ser över möjligheten för huslån till bostadsbyggande på glesbefolkade orter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.