Lantrukaren Debbie van de Kamp är rörd till tårar över hjälpen de fått med att ta hand om sina 300 kor som är hemlösa efter storbranden. Foto: SVT

Lantbrukaren Debbie efter branden: ”Vi är otroligt tacksamma för all hjälp vi fått”

Uppdaterad
Publicerad

Grannar och bönder i bygden gick man ur huse och hjälpte till när ladugård och djurhall brann i Överklinten på tisdagen.

– Vi är rörda över all hjälp vi fått av grannar och vänner med mat och staket och djur, säger lantbrukaren Debbie van de Kamp.

Det var under tisdag eftermiddag som det av ännu ej utredd orsak började brinna, och med torr halm och vind gick det fort. Paret som äger gården tillsammans med en vän hann med hjälp av grannar och vänner få ut alla djur, runt 300 kor.

Dygnet efter är ruinerna av byggnaden spöklika och alla trötta men tacksamma.

– Det är otroligt hur alla ställde upp, med mat och allt. Försäkringsbolaget kommer först imorgon, det viktigaste är att djuren är i säkerhet och kan mjölkas, säger en rörd Debbie van de Kamp.

Djuren placerades ut på olika gårdar i närheten, bland annat på en gård i Bygdsiljum som slutat med kor i vintras.

– Vi var åtta man här som fick igång roboten så nu bor tillfälligt 60 kor här hos oss, säger PG Hultman i Bygdsiljum.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.