Blev överlycklig när han såg bron: ”Nästan så att mina ögon tårades” Foto: Berno Jonsson/SVT

Den gamla stenbron spolades fram vid ovädret – nu hoppas byborna att den blir kvar

Publicerad

När ovädret spolade bort den nya moderna asfaltbron i Ultervattnet utanför Robertsfors kom en nästan hundra år gammal stenbro fram. Och nu hoppas kulturivrare att den gamla bron ska få vara kvar.

– Det är ett fruktansvärt fint hantverk. Den är så välgjord att det är omöjligt att sticka in tumstocken mellan någon av stenarna, säger Carl Åsemar som är ordförande i Tryssjöns stugförening och eldsjäl för att bevara stenbron och ett stenbrott som också finns i Ultervattnet.

Stenbron fick vara kvar och blev fundamentet när den moderna bron med asfaltbeläggning blev anlagd.

– Vi var inte säkra på att den gamla bron fanns bevarad men när översvämningen spolade bort asfaltbeläggningen och stenbron visade sig så blev vi överlyckliga och nästan tårögda, säger Carl Åsemar.

Han hoppas nu att Trafikverket ska låta stenbron få vara kvar och synas för allmänheten.

– Det kan jag inte lova rakt av och det är alldeles för tidigt att säga utan vår första uppgift nu är att återställa vägen i ursprungligt skick så den kan bli farbar. Sen får vi ta ställning till om restaureringen blir mer varsam så att stenbron blir synlig, säger Peter Jonsson som är presskommunikatör vid Trafikverket.

Men Carl Åsemar är säker på sin sak.

– När vägingenjörer, experter och folk i allmänhet får se det här med egna ögon kommer det att bli en sådan opinion att det blir omöjligt att dölja den under sand grus och asfalt igen. Du vet vägarbeten är förgängliga men stenbroar är beständiga, säger Carl Åsemar med eftertryck.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Översvämningar i Västerbotten

Mer i ämnet