Foto: Svt

Sista myggans hockeyliv

Uppdaterad
Publicerad

Puck i ögat blev en kick.

Den sista levande länken i Skellefteå AIK:s legendariska myggkedja – Karl-Sören Hedlund – har fyllt 75 år.

Tillsammans med Acka Andersson och Garvis Määttä ingick Hedlund i den första rena klubbkedja som fick representera Sveriges Tre Kronor. Myggkedjan existerade åren 1957 – 1963 och gjorde sitt sista landslagsframträdande den 15 januari 1963 i en match mot Finland.

Bor i Ängelholm

Säsongen 1964-65 gick Karl-Sören till Västerås IK där han avslutade sin spelarkarriär 1969. Därefter har han bland annat tränat Modo. Numera bor Karl-Sören i Ängelholm. Några dar före sin 75-årsdag – på Karl-dagen den 28 januari 2013 – besökte den sista myggan sin gamla hemstad Skellefteå.

I en personlig intervju  för Västerbottensnytt berättar Karl-Sören om sina upplevelser från ett långt liv med ishockey där Myggkedjan och åren med Skellefteå AIK alltid haft en särskild plats i hans hjärta.

Fick en puck i ögat

– Jag var bara en liten grabb när jag börja hänga vid den första hockeybanan i Skelleftehamn. Jag fick en puck i ögat, och det blev en kick som tog mej in i hockeyn, berättar Karl-Sören. 

Myggkedjan

Myggkedjan var en ledande line i Skellefteå AIK åren 1956 – 1963, känd för sitt snabba passningsspel och intensiva forechecking. Den bestod av Anders ”Acka” Andersson (1937-1989), Eilert ”Garvis” Määttä (1935-2011) och Karl-Sören Hedlund (1938). Under Hedlunds studieår i Linköping 1960-61 (då han spelade för BK Kenty) ersattes han av Ingemar ”Bulten” Lestander.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.