Sebastian Sjöquist från föreningen Space Science Sweden. Foto: SVT.

Deras rymdlåda ska hjälpa NASA

Uppdaterad
Publicerad

Idag presenterades den unika låda som ska mäta elektriska fält på månens yta. Det är det första svenska vetenskapliga experimentet på månen – signerat en hobbyförening i Umeå.

Det är bara en liten fyrkantig låda med en fläkt på toppen, men den är speciell. Den kommer att utföra det första svenska vetenskapliga experimentet på månen. Lådan ska mäta de elektriska fälten nära månytan.

– Det är helt enormt att en hobbyförening kan skicka någonting till månen, säger Sebastian Sjöquist på föreningen Space Science Sweden.

Måste veta hur damm transporteras på månen

Läs också: Umeåkillar ska ha en låda på månen

Han är medlem i föreningen som har tagit initiativ till att skicka ett mätinstrument till månen. Ingen av medlemmarna i föreningen är professionella rymdforskare, men tillsammans med Umeå universitet bildade de Umeå Lunar Venture och utvecklade instrumentet.

Och lådan kan få betydelse för möjligheterna att kolonisera månen.

– Om vi vet hur fälten fungerar så kan vi få veta mer om hur transporten av damm på månen funkar, säger Sebastian Sjöquist.

Månen saknar atmosfär vilket innebär att elektriska fält gör att damm förflyttar sig. På jorden sker ju det med vindens hjälp. På månen kan dammpartiklarna kastas mycket högt och i hög hastighet, mellan 300- 500 meter per sekund.

Kan hjälpa NASA

– Om vi vet hur starka fälten är så kan vi skydda oss, säger Sebastian Sjöquist.

Om dammet träffar en aluminium yta så kan det ha en blästrande effekt.

– Då kanske man måste skydda sig på ett effektivt sätt för att ha en månbas under en längre tid, vilket både ESA och NASA vill.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer