Foto: SVT

Rekordår för bilevent i Sorsele – eventföretagaren: ”Tror på kanonsäsong”

Publicerad

Förra året avbokades alla bilevent och företagaren Per-Åke Gustavsson i Sorsele gick back flera miljoner. I år däremot har han fått in fler bokningar än vanligt och han tror på ett rekordår. 

– Det är fantastiskt att få köra på full gas. Jag tror på en kanonsäsong, säger han. 

Aldrig förr har eventföretagaren och hotellägaren Gustavsson fått in så många eventbokningar, så tidigt på året.  

– Det ser bättre ut i år än vad det har sett ut tidigare år då det gäller bokningar. Redan nu är bokningsläget 75 procent, vilket kan jämföras med tidigare år då den siffran låg på 40-50 procent för den här tiden på året, säger han. 

Högsäsongen för bilevent infaller januari-mars och då brukar flera hundra gäster besöka Sorsele. 

– Innan coronapandemin bröt ut, så brukade det komma omkring 550 eventgäster under en säsong, säger Gustavsson.

Hårt slag mot företagare

Men under förra året såg det inte lika ljust ut. Många utländska biltestföretag och eventgäster uteblev till följd av covid-19, vilket blev ett hårt slag mot flera företagare i länet, däribland Per-Åke Gustavsson. 

– Vi fick betalt för att ploga våra isbanor på sjön och för att bygga vår igloo, men vi har förlorat flera, flera miljoner kronor.  Det har varit riktigt tufft, säger han.  

I klippet berättar företagaren Per-Åke Gustavsson i Sorsele om hur han ser på bileventsäsongen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.