Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag får inte många kronor över till någon lön” – Jessika Jennerfors är en av blomsterhandlarna i Västerbotten som påverkas. Hör mer i klippet. Foto: Berno Jonsson/SVT

Svårt för små blomsterhandlare i Västerbotten att överleva: ”Går plus minus noll”

Publicerad

Det är kärva tider för många små blomsterhandlar i landet och Västerbotten. Transporterna har blivit dyrare, leverantörerna har höjt sina priser och folk prioriterar det allra nödvändigaste när de handlar.

– Just nu är det svårt och jag får inte många kronor över till någon lön, säger Jesika Jennerfors som driver en liten blomsterhandel i Ånäset.

Under pandemin blev det ett uppsving och många beställde blombud då det inte gick att hälsa på varandra. Men sedan har det avtagit och på grund av den ekonomiska nedgången är det färre som köper blommor.

Blomsterodlare i Europa i konkurs

– Blomsterodlarna använder ofta gas för uppvärmning och när gasen blivit dyrare och dessutom transporterna så är det flera odlare ute i Europa som fått gå i konkurs och så slår det mot oss också, säger Lotta Eklund som är blomsterhandlare i Umeå.

Under SVT:s besök hos Jessika Jennerfors i Ånäset visar hon en vacker bukett i sin lilla butik.

– Jag brinner för det är jobbet och hoppas att folk köper mer blommor nu när solen börjar skina. Då kanske jag orkar driva verksamheten över sommaren i alla fall, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.