Foto: SVT

Det här är dricksvattnet i Västerbotten

Uppdaterad
Publicerad

Det kommunala dricksvattnet i Västerbotten håller i regel mycket god kvalité. I Umeå har man mjukt vatten som inte behöver kloreras för att döda bakterier. Detsamma gäller för Skellefteå. På vissa ställen i Lycksele är flouridhalten relativt hög, men även där räknas vattnet som mjukt.

När det kommer till vatten som tas ur egen brunn är vattenkvalitén beroende av den aktuella vattentäkten. I brunnar vid kusten kan det läcka in metaller. I bergsborrade brunnar är risken stor att det läcker in radon. Kreatur i närheten kan förorena vattnet med bakterier och parasiter. Dåliga eller läckande avloppsledningar eller enskilda avlopp kan göra brunnsvatten otjänligt.

2008 undersökte Statens strålskyddsinstitut förekomsten av radioaktiva ämnen och arsenik i enskilda brunnar. I 15 av 53 provtagna brunnar i Skelleftefälten översteg arsenikhalten gränsvärdet. 8 procent av de bergsborrade brunnarna hade en radonhalt som gjorde vattnet otjänligt och i 17 procent av de kontrollerade brunnarna var uranhalten så hög att vattnet räknades som ”tjänligt med anmärkning”.

Dricksvatten ur egen brunn

Hur många brunnar finns det i Västerbotten?

Enligt Statens geologiska undersökning (SGU) finns det 2769 borrande brunnar i Västerbotten som är registrerade för vattenförsörjning till 1-2 hushåll. Utöver det finns det 2800 brunnar där det saknas uppgifter om användningsområde. 15 samfälligheter har registrerat hos SGU att de borrat brunnar.

– Det här är svårt att få grepp om, och har man grävt en brunn så finns inte det med i statistiken, säger Jonas Gierup, hydrogeolog på SGU.

LÄS MER: Miljoner dricker vatten som ingen kontrollerar

Skellefteå kommun skriver på sin hemsida att det finns 7000 brunnar i kommunen.

Länsstyrelsen, å andra sidan, har registrerat 50 vattentäkter som försörjer enskild eller upp till 50 personer.

– Det kan vara fler, det kan vara färre, säger Brith-Lis Jacobsson, miljöhandläggare på Länsstyrelsen.

Var vänder man sig för att kontrollera sitt dricksvatten?

Varje kommun har skyldighet att hjälpa till och ge information om du vill kontrollera att ditt vatten är ok att dricka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dricksvatten ur egen brunn

Mer i ämnet