Foto: Tommy Forsgren/SVT

Det här behöver du veta om EU-mötet i Umeå

Uppdaterad
Publicerad

Varför hålls ett EU-möte i Umeå och vilka är det som är här egentligen? Och vad vill de? Här kommer en guide som mättar behovet av grundläggande svar.

Vadå EU-möte i Umeå – vad gör de här?

Klimatet är hett, inte bara som samtalsämne utan medeltemperaturen på jorden ökar också. Det innebär att isar smälter, bland annat i Arktis – ett jättestort område där bland annat norra Sverige ingår. Numera räknas både Norrbotten och Västerbotten in i svenska Arktis.

Stort klimatmöte i Umeå

Eftersom Sverige och Umeå tagit en aktiv roll kring arktiska frågor så passade det bra att hålla ett internationellt möte här.

– Umeå är ett bra exempel på en framgångsrik och innovativ stad i Arktis som har utvecklats snabbt på ett positivt sätt, säger Martina Quick, biträdande enhetschef på Utrikesdepartementet, till Umeå kommun.

Syftet med mötet?

Det här mötet handlar om klimatet, vad som håller på att hända i Arktis och vad det innebär när isar smälter. Det tidigare ogästvänliga området blir allt mer tillgängligt när temperaturen ökar. Det har lett till mer mänsklig aktivitet i området – både militär och civil närvaro.

Ryssland, USA och Kina och andra länder rustar i Arktis eftersom isarna smälter. De vill säkra tillgången till olja, gas, mineraler och farleder.

Under mötet i Umeå kommer utrikesministrarna från de deltagande länderna att diskutera utvecklingen i området, hur de stora naturresurserna kan nyttjas, istället för att utnyttjas.

Det kommer också att handla om urbefolkningens rättigheter.

Vilka är här?

Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) står värd för mötet tillsammans med ansvarig EU-kommissionär Karmenu Vella från Malta. Vicepresidenten i EU-kommissionen Federica Mogherini ställde in sin medverkan, trots att hon tidigare fanns med i programmet, det rapporterar Sveriges radio.

Totalt väntas över 700 personer delta från över 30 olika länder . Det handlar om utrikesministrar, diplomater, forskare och folk från näringslivet.

Av de 38 inbjudna utrikesministrarna i EU väntas tolv närvara.

Kronprinsessan Victoria är också på plats och invigningstalar.

När och var?

EU Arctic Forum pågår på Universum vid universitetet och i kulturhuset Väven i centrala staden 3-4 oktober.

Det står på agendan för EU Arctic Forum

Klockan 9 öppnas EU Arctic Forum med tal från kronprinsessan Victoria, och välkomsttal av landshövdingen Magdalena Andersson och Samerådets ordförande Åsa Larsson-Blind. Därefter hålls ytterligare tal av Sveriges utrikesminister Ann Linde och Karmenu Vella, EU-kommisionär.

Talen följs av en paneldiskussion med utrikesministrar och statssekreterare från Sverige, Finland, Island, Norge, Lettland, Malta, Danmark och Indien.

Från 11.30 och fram till 17 följer flera paneldiskussioner, bland annat om internationellt samarbete i Arktis och hållbarhet.

På torsdagen fortsätter paneldiskussionerna och då avhandlas bland annat dialogen med urbefolkningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stort klimatmöte i Umeå

Mer i ämnet