FN:s klimatexpert: ”Vi skadar det enda livsuppehållande system vi har”

Publicerad

Klimatförändringarna i Arktis går fortare och är större nu än tidigare. Issmältningen i Grönland påverkar hela planeten när havsnivån klättrar allt snabbare. Det här är en av frågorna som just nu diskuteras på EU:s klimatmöte i Umeå.

För en vecka sedan slog FN:s klimatpanel IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change) fast att världens istäckta områden försvinner allt snabbare, vilket får stora konsekvenser.

Havsnivåerna höjs när glaciärerna och inlandsisarna smälter. I kombination med intensiva stormar kan det leda till översvämningar som tvingar människor som nu bor nära kusten att lämna sina hem, enligt rapporten.

– Vi skadar det enda livsuppehållande system vi har, vilket är planeten jorden. Och det finns bara en planet, säger klimatologen Hans-Otto Pörtner på Intergovernmental Panel on Climate Change, IPCC.

Arktis innehåller stora naturresurser som blir allt mer tillgängliga i takt med att temperaturen ökar. Hur vi ska ta tillvara på dessa utan att påverka klimatet negativt är en högintressant fråga på klimatmötet i Umeå.

Hör Hans-Otto Pörtner om detta i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Stort klimatmöte i Umeå

Mer i ämnet