Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kustbevakningens fartyg har renoverats och ett nytt labb för marin forskning är på plats. Foto: SVT

Fartyget KBV 181 ska hålla koll på Bottniska viken – unikt samarbete mellan Umeå universitet och Kustbevakningen

Uppdaterad
Publicerad

Kustbevakningen har renoverat och byggt om sitt största fartyg i norra Sverige. På båten ska forskare tillsammans med kustbevakningens besättning samarbeta för att hålla koll på hur Bottniska viken mår.

Samarbetet mellan Kustbevakningen och Umeå marina forskningscentrum har pågått under många år. En gång i månaden åker en grupp forskare ut för att samla in prover på vatten och botten för att se hur havsmiljön förändras. Detta för att kunna förstå hur det påverkas av till exempel klimatförändringarna.

Detta går att kombinera med Kustbevakningens ordinarie uppdrag, som bland annat är att stoppa och bekämpa utsläpp av olja och andra farliga ämnen.

– Det är ju win-win, vi delar intresset för havsmiljön och forskare är ju forskare, de är bra på sitt, men de behöver en besättning som kan fartyget, säger Cecilia Hennig, stationschef vid Kustbevakningen i Umeå.

”Stort lyft”

Tidigare arbetade forskarna från Umeå universitet i en container på däck men nu har fartyget KBV 181 renoverats och gett rum för ett nytt labb inomhus.

– För arbetsmiljön är det är stort lyft och det är ju också ett tecken på att båda parter ser detta samarbetet som något långsiktigt, säger Siv Huseby, miljöanalytiker vid Umeå marina forskningscentrum, enhet på Umeå universitet och del av Havsmiljöinstitutet.

Se hur det nyrenoverade fartyget ser ut i videon ovanför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.