Klädbutiker i både Norrbotten och Västerbotten har märkt av att kunder testar plagg i butikerna för att sedan köpa via nätet, något som märks även hos möbelaffärerna.
– När man kontaktar kunder som kikat och fått hjälp i butik så händer det ibland att de redan handlat via nätet. Det är inte roligt när vi ska vara showroom till nätbutikerna. Det tar tid och energi av säljarna, säger Anita Kårebrand-Nilsson försäljningschef Mio i Umeå.
Lösning: snävare sortimentet
Kårebrand-Nilsson tror att fri frakt och lättheten att jämföra priser via nätet har bidragit till utvecklingen.
– I värsta fall kan vi ta bort de externa produkterna så de inte finns här och endast ha det egna märket, förklarar hon.
Enligt försäljningschefen syns detta tydligast på märkesvaror så som soffor och fåtöljer som även nätsidor erbjuder. På möbelbutiken Svenska hem har butiksägaren Karin Thuresson känt av detta.
– Näthandeln ökar explosionsartat och det gäller att hålla i hatten och hänga med i svängarna. Jag tycker generellt att kunder är väldigt pålästa idag, speciellt när det kommer till dyrare märken.
Hur ska ni behålla kunderna?
– Med hjälp av god kunskap och servicenivå. Sedan har vi många varor, så som sängar, som är specialgjorda med utvalda sängben, tyg och liknande. Det är svårt att hitta något likadant på nätet, säger Thuresson.
LÄS ÄVEN: Här ber kunder butiken beställa hem från nätet
På Comfort möbler i Umeå ser de köpcentrum som ett större hot.
– Vi har inte märkt av e-handeln så mycket utan det är snarare Avion vi känt av, säger säljaren Christoffer Wilhelmsson.