Många provar ut kläder i butiker, för att sedan handla på nätet. Foto: Privat/TT.

Folk provar och fotar kläder i butik – köper plagget på nätet

Folk kommer in i klädbutiker, provar och fotograferar kläderna. Sedan går de hem och beställer varan på nätet.
– Folk är inte ens diskreta. Det är irriterande, säger Monica Edin på Nollnitti i Umeå.

Det blir allt vanliga att folk besöker klädbutiker för att prova ut ett speciellt plagg, som de sedan går hem och beställer på nätet något som SVT Nyheter Norrbotten har rapporterat om. På Nollnitti på Avion i Umeå är det ett vanligt problem.

– Vi lider absolut av det. Vissa står och fotar lappar för att få artikelnumret och alltihopa, säger Monica Edin och tillägger:

– Jag kan ju inte vara helt säker på att de sen går hem och beställer, men jag tror det.

Köpte klänningen på nätet

Hon berättar om en tjej som besökte butiken för att prova en speciell klänning. Monica hade massa kunder, men gick på lagret för att hämta rätt storlek.

– När hon provat klart blev hon superglad. Den passade perfekt. Då berättade hon att hon beställt den och skulle få hem den i brevlådan om någon dag.

På Nollnitti har man på grund av detta börjat undvika vissa klädmärken som finns på stora nätshoppingsidor. Butiken säljer inte damkläder längre.

Nekar vissa klädmärken som finns på nätet

– Vi har nekat flera märken just på grund av det, säger Edin.

Även på Carizma på Avion har man märkt av problemet.

– Något måste hända, annars dör handeln ut, säger Carola Wixner, butiksägare på Carizma.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Carola Wixner, Carizma: – Något måste hända, annars dör butikerna.

Hon berättar att Carizma nästan slutat med sommarkläder från vissa leverantörer.

– Vi får kläderna i mars och det ska vara betalt i april. Sedan rear vissa leverantörer ut allt på nätet i juni, juli till 70 procent. Vi har ingen chans att hinna sälja sommarkläder i Norrland redan i mars, säger Wixner.

Kan bli aktuellt med avgift för att prova

I Norrbotten säger Berndt Jansson på köpmannaförening i Luleå att butiker i framtiden kan komma att ta ut en avgift för att prova kläder, som man sedan får tillbaka om man köper plagget. Både Monica och Carola är positiva till en liknande lösning.

– Jag är inte jättedrabbad, men det är ett problem som ökar. Nätet är gigantiskt. Man kan nästan alltid hitta en kampanj på något som vi har i butiken om man bara letar tillräckligt länge, säger Carola Wixner.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer