Foto: Tommy Forsgren

Det vill (S) och (FD) med Nordmaling

Uppdaterad
Publicerad

Befolkningstillväxt, skolor och äldreomsorg. Socialdemokraterna och Fria demokraterna lyfter fram ungefär samma grundfrågor inför valet.

Socialdemokraterna tappade rejält med röster i Nordmaling i valet 2014. Nu vill de ta tillbaka röster och siktar på att göra det med klassisk socialdemokratisk politik.

– Det är ju våra grundläggande värderingar, det är skola, vård och omsorgsfrågor. Men även infrastrukturen och företagandet, för att utveckla kommunen och bli mer attraktiv, säger Billy Moström socialdemokraternas förstanamn på fullmäktigelistan.

Val 2018 – #dinröst

Befolkningstillväxt

Fria demokraterna har till stor del sina rötter inom socialdemokratin, men kallar sig blocköverskridande. Även de lyfter fram befolkningstillväxten som en central fråga.

– Ekonomin är det viktigaste och för att få mer pengar behöver vi få fler att flytta hit och då behöver vi fler lägenheter, säger Fria demokraternas förstanamn Monica Jonsson.

Viktigaste lokala frågorna

Frågar man partiföreträdarna om mer specifika Nordmalingsfrågor pratar både om äldrevård och skola.

– Bland de stora frågorna finns så klart äldreomsorgen, men sen har vi också skolan och där kommer vi att göra vad vi kan för att öppna skolan i Rundvik, säger Monica Jonsson (FD).

– Vi måste titta på demensvården, vi vill nog göra en speciell avdelning där, men även se över möjligheterna till mer skolverksamhet för de minsta barnen, säger Billy Moström (S).

Politiska kartan ritades om

Frågan är nu hur väljarna i Nordmaling kommer att reagera på splittringen och den nya politiska kartan, och hur partierna ska kunna nå ut med vad de står för.

– Man får ju titta på respektive partis program och se vad vi vill göra med kommunen. Vi kommer att finnas i valstugan och väljarna är välkomna förbi, säger Billy Moström (S).

– Vi gör vad vi kan för att berätta vad vi vill och har valt att investera i en lokal centralt för att ha medlemsmöten och informera, säger Monica Jonsson (FD).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet