Foto: SVT

Digital grannsamverkan efter stöldvåg i Vännäs

Publicerad

Efter en våg av fordonsstölder i Vännäs har det startats ett initiativ på social medier som ska fungera som en slags digital grannsamverkan.

– Förhoppningen är att hjälpas åt och tänka brottsförebyggande, säger Kerstin Park Mathsson som startat gruppen.

Flera uppmärksammade fordonsstölder har inträffat i Vännäs den senaste tiden. Bland annat har det stulits bilar och fyrhjulingar.

Detta har fått flera vännäsbor att vilja engagera sig och nu har en facebookgrupp startats i hopp om att digital grannsamverkan ska kunna minska antalet utsatta.

– Man delar information med varandra som kan vara till hjälp. Men framför allt får man upplysningar som faktiskt är tänkt att lämna till polisen, för vi kan inte lösa några brott i ett forum, säger Kerstin Park Mathsson, som startat initiativet.

Polisen positiv till grannsamverkan

Responsen på samverkansgruppen har varit positivt från både privatpersoner och polisen.

– Vi ser positivt på grannsamverkan, men hur de väljer att jobba med olika grupper lägger inte vi oss i. Jag ser positiva effekter av det eftersom man hjälper varandra och håller ögonen öppna, säger Per Söderberg vid polisen.

Polisen utreder fortfarande om det finns något samband mellan stölderna men menar att det är för tidigt att dra några slutsatser.

I klippet ovan kan du höra Kerstin berätta om varför samverkan är bra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.