Så ska det funka att checka in digitalt på sjukhuset Foto: SVT

Digital incheckning ska minska smittspridning på sjukhuset i Umeå

Uppdaterad
Publicerad

Region Västerbotten inför digital incheckning vid Norrlands universitetssjukhus. Beslutet fattades under tisdagseftermiddagen.

– Det kommer finnas en länk redan i kallelsen och sen kan man checka in i sin telefon, förklarar Tommy Svensson, servicedirektör vid NUS i Umeå.

Inom bara några veckor hoppas regionen att den nya incheckningsservicen ska vara införd, allt för att minska risken för smittspridning innanför sjukhusets väggar.

– Räkningen skickas sedan hem, så patienter ska slippa köa i centralhallen, säger Tommy Svensson.

Omgörningen till en digital incheckning kommer göras så snart det är möjligt och fram tills dess ska sjukhuset förses med någon sorts personal som dirigerar patienter rätt, så att så lite folk som möjligt tvingas stanna i centralhallen.

Glesare med folk minskar smittspridning av alla sjukdomar. Covid-19 har gjort att bilar som kör sjuka saneras mer noga och stolar i centralhallen glesas ut.

Kostnaden för det digitala incheckningssystemet är inte klar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.