Dokumentärfilm om Bolidens giftavfall

Uppdaterad
Publicerad

Nu ikväll visas dokumentärfilmen ”Blybarnen” i Sveriges Television. Den dubbelt prisbelönta filmen är gjorda av två skelleftekillar och handlar om hur Bolidens giftiga avfall från Rönnskärsverken hamnade i norra Chile där hundratals barn skadats för livet av tungmetallerna.

Upp emot 20 000 ton bly, arsenik och kadmium skickades från gruvbolaget Boliden på 80-talet och skulle upparbetas i norra Chile. Istället dumpades det och den svarta sanden blev lekplats för barnen.

– De här barnen drabbas av cancer, skador på centrala nervsystemet och missbildningar. Jocelyn som vi följer i filmen har problem med benen och riskerar förlamning. Dessutom växte det ut extra bröstvårtor på magen i puberteten med mjölkledningar och allt, berättar William Johansson som nyligen också fått veta att Jocelyn nu måste opereras igen.

Bolidens avfall i Chile

Efter att det här fått stor uppmärksamhet beslutade chilenska myndigheter nyligen, mer än 20 år senare, att evakuera 7 000 människor från det värst drabbade området i Arica. Än så länge har evakueringen inte blivit av. William Johansson har nyligen pratat med människor i området som är oroliga för att det inte verkar hända något.

– Man hoppas ju att det här ska få någon form av lyckligt slut. Barnen behöver få veta exakt vilka problem de verkligen har och få vård för dem, konstaterar filmaren som ägnat stor del av de senaste åren till detta.

Boliden beklagar giftskandalen men tycker sig inte ha något ansvar för följderna. Bolaget menar att man följde de bestämmelser som gällde då, och att när ett avfall byter ägare, så är det den nye ägarens ansvar.

– Jag tycker det är att göra det lätt för sig. Det är bra att det finns företag här uppe som går bra men det får aldrig ske på bekostnad av människors hälsa på andra sidan jorden, menar William Johansson.

Marit Israelsson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bolidens avfall i Chile

Mer i ämnet