Foto: SVT

Domstolen säger nej till guldgruva i Fäbodliden

Uppdaterad
Publicerad

Mark- och miljödomstolen säger nej till brytning av guld i Fäbodliden i Lycksele. Anledningen är att det skulle innebära stora risker för trafikanter och störningar för boende i närområdet.

– Det är första gången, mig veterligen, som mark- och miljödomstolen säger nej till en ny gruva, säger Arne Müller, författare och expert på gruvor.

Domstolen bedömer att den transport, som skulle behövas för att forsla guldet från gruvan till bolagets anrikningsverk i Svartliden, skulle innebära för stora säkerhetsrisker för trafikanter och för stora störningar för de som bor i nära anslutning till vägen.

Frilansjournalisten och författaren Arne Müller, som bevakar utvecklingen inom den svenska gruvidustrin, förvånades av domstolens besked.

– Det är första gången, mig veterligen, som mark- och miljödomstolen säger nej till en ny gruva, säger han och fortsätter:

– Brytningen av guld ger stora koldioxidustläpp.

Gruvan kan försvåra för rennäringen

Gruvverksamheten och transporten bedöms också försvåra för rennäringen i området, som sedan tidigare är ansträngd bland annat på grund av flera vindkraftsparker.

Domstolen har inte heller kunnat säkerställa att verksamheten skulle kunna bedrivas på ett miljömässigt godtagbart sätt. Eftersom underlaget för bedömning av miljöpåverkan på vattendrag varit otillräcklig.

– Myndigheter har riktat omfattande kritik mot underlaget och bolaget har fått komplettera sin ansökan flera gånger, säger Arne Müller.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se historien om hur tre lärare hittar guld i Fäbodliden i Lycksele kommun 1988 – vilket blir starten för en guldfeber i området. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer