Foto: TT

Dorotea dyraste kommunen i länet att bo i

Publicerad

Kostnaderna för värme, el, avfall, vatten och avlopp skiljer sig stort i länet beroende på var man bor. Allra dyrast är boendekostnaderna i Dorotea.

Siffrorna kommer från den årliga Nils Holgersson-rapporten. Statistiken är uträknad på vad månadskostnaden ligger på för en vanlig trerumslägenhet. Rikssnittet för en sådan ligger på 1.883 kronor per månad och sett generellt för Västerbotten ligger samma siffra väldigt nära – 1.885 kronor.

Men mellan kommunerna kan det skilja kraftigt. I Dorotea kostar en trerummare i snitt 2.168 kronor i månaden, att jämföra med i Umeå, den billigaste kommunen i länet, där samma kostnad ligger på 1.613 kronor per månad.

– Den Umebo som väljer att flytta till Dorotea kan komma att öka sina kostnader för dessa tjänster med 34 procent. Detta är kostnader som får konsekvenser för mångas privatekonomi, säger Jennie Wiederholm, ordförande för Nils Holgersson-gruppen, i ett pressmeddelande.

Så hög är boendekostnaderna i din kommun

Visa

Dorotea                    2.168

Vilhelmina                  2.083

Nordmaling               1.975

Norsjö                      1.986

Storuman                 1.980

Bjurholm                   1.945

Vännäs                     1.878

Åsele                         1.856

Robertsfors              1.818

Malå                         1.851

Skellefteå                  1.810

Vindeln                     1.803

Lycksele                   1.715

Sorsele                     1.707

Umeå                       1.613

Fotnot: Statistiken är räknad på vad en genomsnittlig trerumslägenhet i kommunen kostar. Samtliga siffror kommer från 2017 års Nils Holgersson-rapport.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer