Foto: SVT

Dorotea får heta Kraapohke

Uppdaterad
Publicerad

På torsdagen biföll regeringen Dorotea kommuns överklagan på Lantmäteriets beslut från 2013 om att kommunen ska heta Döörte på samiska. Kommunen ska nu heta Kraapohke.

Enligt överklagan, som lämnades in av den samiske samordnaren i kommunen, är det äldre ortsnamnet Kraapohke en viktig del i synliggörandet av hela Dorotea kommun, både som orts- och kommunnamn och stämmer överens med hur samer förklarar en plats i naturen – översatt betyder Kraapohke inklämd sjö. Det rapporterar Sameradion & SVT Sápmi.

Privatpersoner har överklagat

Tidigare har också privatpersoner inom kommunen överklagat Lantmäteriets beslut om det samiska namnet Döörte och kommunens samiska samordnares enskilda kontakter med äldre samer ska ha visat att det är ortsnamnet Kraapohke man känner till och känner sig trygg med. De tillfrågade samebyarna Voernese och Vilhelmina södra, med verksamhet i området, har också entydigt svarat att man ville ha Kraapohke som officiellt namn för den aktuella orten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer