Misshandeln ägde rum på bostadsområdet Ersboda i Umeå. Bilden kommer från polisens förundersökningsprotokoll. Foto: Polisen

Drog ut offrets tänder – åtalas

Uppdaterad
Publicerad

En 28-årig man åtalades under torsdagen misstänkt en synnerligen grov misshandel. Mannen ska bland annat ha dragit ut offrets tänder långsamt. – Det var ett utdraget förlopp, säger åklagaren.

Det var i slutet av februari som en man i 20-årsåldern misshandlades grovt på Ersboda i Umeå.  I förundersökningen beskriver offret att han befann sig hemma den kväll då misshandeln ägde rum. 28-åringen ska då ha ringt på dörren och bett honom att följa med ut. Trots att 20-åringen inte hade någon bra känsla så valde han att följa med för att inte störa sin flickvän, som också befann sig i lägenheten.

De gick en promenad och började då bråka. Upprinnelsen var en incident som uppstått i samband med en fest, där en gemensam kompis till dem både tog en överdos. Bråket eskalerade och 28-åringen drog ner den andra mannen i en snödriva längs vägen vid ett skogsparti.

”Nu är det slut”

28-åringen tog fram ett järnrör ur en medhavd väska och misshandlade mannen över knän och ben. 

”Nu kommer kniven, nu är det slut!”, har 20-åringen beskrivit upplevelsen i förhör.

”Det var som tortyr”

Mannen fortsatte med misshandeln och tog fram något som offret uppfattade som en kniv. När 28-åringen sen får ett stadigt grepp om en av mannens framtänder förstår han att det är en tång.

”Det knastrade i hela huvudet och att det gjorde fruktansvärt ont. Han gjorde det hela sakta och att det var som tortyr”, har 20-åringen beskrivit.

Mannen lyckades efter misshandeln ta sig hem. Ambulans och polis larmades.

Åklagare: Tillräcklig bevisning

28-åringen greps men släpptes ett dygn senare efter förhör. Han greps igen och häktades den 16 juni.

– Jag anser att den bevisningen som finns är tillräcklig för att visa på att det här är rätt gärningsman, säger Mikael Bäckström, kammaråklagare.

”Tandutdragningen skedde långsamt”

Idag, torsdag, åtalades mannen. Kammaråklagaren yrkar på att misshandeln ska rubriceras som synnerligen grov.

– Det beror framförallt på tandutdragningen. Det orsakade bestående permanenta skador för mannen. Tandutdragningen beskrivs som att den skett långsamt och det var ett utdraget förlopp. Det är ett agerande som ökar smärtan för mannen, säger Bäckström.

Åtalas även för vapenbrott

28-åringen åtalas även för grovt vapenbrott samt innehav av kniv och såg. Enligt åklagaren bedöms brottet som grovt då vapnen var hemmagjorda. Det lägsta straffet för rubriceringen synnerligen grov misshandel är fyra års fängelse, maximalt är straffet tio år. Mannen nekar till brott.

Rättegången är nästa onsdag den 29 juni.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.