Malin Axroth, kommunikatör vid polisen, berättar om utredningen kring överdoserna Foto: SVT

Polisen: ”Vi vet fortfarande inte vad som orsakat överdoserna”

Uppdaterad
Publicerad

Polisen i Västerbotten vet fortfarande inte vad som orsakade överdoserna i Vilhelmina och Umeå, tidigt i november i år. Enligt de analyssvar polisen fått hittills så tyder det på att det rör sig om flera olika narkotikaklassade preparat.

Polisen säger att man har funnit Tapentadol i samband med överdoserna men att det rör sig om beslag av enstaka tabletter. Man har inte kunnat fastställa att Tapentadol har ett direkt samband med någon av överdoserna.

– Det är oklart vad överdoserna beror på, analyserna ger inte en entydig bild utan det verkar som att det i nuläget rör sig om flera olika preparat, säger Malin Axroth, kommunikatör vid polisen som i klippet ovan berättar mer om utredningen.

Anhöriga väntar förstås på svar, varför dröjer de?

– Vi vill verkligen gå till botten med det här och lägga alla korten på bordet. Det är fler saker som ska kollas så därför dröjer svaren.

Många överdoser på kort tid

I början på november fördes nio personer i Vilhelmina och Umeå till sjukhus efter att ha överdoserat på ett okänt preparat, två av personerna avled.

Polisen misstänkte tidigt ett samband då preparatet var okänt och överdoserna låg nära varandra i tiden.

Rättelse:
SVT skrev tidigare att polisen hade en hypotes om att det rörde sig om Tapentadol som kunde ligga bakom överdoserna. Den uppgiften är felaktig. Thomas Palmgren, gruppchef för polisens spaningsgrupp med ansvar för narkotikabrott, gick tidigare ut med information till Västerbottens-kuriren att man hade en teori om att överdoserna kunde bero på Tapentadol, men den teorin har polisen nu tagit tillbaka.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mer Västerbotten
Mer Nyheter