Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör polisens reaktion på hur fort det går att nå drogleverantörer via appar: ”Det tar inte mer än fem minuter att få kontakt” – hör även polisens råd till föräldrar. Foto: Tommy Forsgren/SVT

Droghandeln sprider sig via krypterade appar – så lätt fick SVT kontakt i Umeå

Uppdaterad
Publicerad

Krypterade appar med chattfunktion är ett utbrett verktyg för droghandel. När SVT Västerbotten testar tar det inte många minuter innan vi har direktkontakt med någon som säger sig ha cannabis att sälja.

– Det är precis så det ser ut, det tar inte mer än fem minuter innan man får ett erbjudande, säger Thomas Palmgren, spaningschef.

Konsumentversionen av den krypterade appen Wickr stängde vid årsskiftet. Appen var flitigt använd av kriminella för att bland annat göra upp drogaffärer.

Men att den kontaktytan nu är borta spelar ingen större roll för droghandeln – det finns en uppsjö av liknande tjänster.

Narkotikamarknaden i Västerbotten

– De kriminella använder sig av många av apparna som ungdomar använder sig av i sin vardag: Snapchat, Telegram, Signal och så vidare, säger spaningschef Thomas Palmgren och fortsätter:

– Det är i dessa forum som man kan bygga grupper och senare leder det till en mer privat kontakt med direktmeddelanden som drogaffärer görs.

Får snabbt kontakt

När SVT Nyheter Västerbotten testar en av de mer vanliga apparna hittar vi grupper som förmedlar droger i både Umeå och Skellefteå. När vi uppgett att vi är intresserade av att köpa cannabis tar det bara några minuter innan vi får direktkontakt.

– Det är precis så det ser ut, det tar inte mer än fem minuter innan man får ett erbjudande. I samband med telefontömningar ser vi ofta listor över vilka droger som erbjuds och priser, säger Thomas Palmgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Narkotikamarknaden i Västerbotten

Mer i ämnet