Discgolf, även kallat frisbeegolf, är en sport som fortsätter att få allt fler anhängare. Foto: SVT

”Du är ett med discen – det är som att flyga”

Uppdaterad
Publicerad

Passerar du I20-området eller Mariehemsängarna i Umeå så får du se upp – det kan komma frisbees från alla håll. Sporten blir allt mer populär och veteranen Svante Eriksson avslöjar varför.
– Det är bra träning och billigt, säger Eriksson.

Discgolf, även kallat frisbeegolf, är en sport som fortsätter att få allt fler anhängare. På I20-området och Mariehemsängarna i Umeå samlas mängder av inbitna spelare på eftermiddagarna.

– Man tävlar mot sig själv. Det är bara du mot banan, säger spelaren Mikael Brandt.

Veteranen: ”Lättillgänglig och billig sport”

Svante Eriksson vann EM i discgolf 1997, och han är en av grundarna till Latitude 64 i Skellefteå, ett företag som sålt discar sedan 2005. Det har gått drygt tio år sedan dess och Eriksson har märkt av att intresset bara växer.

– Det började med att vi var fyra som startade det hela men nu är vi tjugo stycken som tillverkar discar dagarna i ända, säger Svante Eriksson.

Hur blir man lika duktig som dig?

Man tränar flera timmar om dagen, jag började 1987. Men nuförtiden blir det inte mycket kastat, säger Brandt.

Det finns en hel djungel av discar, både de med trubbiga och lite vassare kanter. Svante Eriksson tror att sporten blivit så populär tack vare att den både är lättillgänglig och billig.

– Du behöver bara en ”midranger”, den funkar till allt. Sen är det bara öva i gott sällskap, men får även bra promenadträning, säger Eriksson.

”Det är som att flyga”

Mikael Brandt har spelat discgolf i 15 år och han flyttade för ett år sedan från Kolbäck till Umeå, då blev han glatt överraskad av banorna i stan.

– Oavsett vilken kväll du kommer hit så är det fullt med folk och spelare i alla åldrar. På det sättet är Umeå unikt jämfört med andra ställen i Sverige vad jag vet, säger han med ett leende.

Brandt menar att det viktigaste när man spelar är att ha det rätta psyket att tänka sig var frisbeen ska landa.

Vad är det för känsla när discen går i korgen?

– Det är fantastiskt när man lyckas visualisera ett kast och det lyckas, disken går i. Då är det som att man kan flyga, då är man ett med disken och den flyger ju. Sen när den träffar kedjorna så kommer plinget och det är som en ljudeffekt i vilket datorspel som helst, säger Brandt exalterat.

Det är Umeå kommun som står för marken på i20 området. Men det är många som vill åt marken och ryktet går bland golfarna.

– Polisen vill åt marken och sen kommer Toughest att hålla till här och då kommer banan bli förstörd, den brukar bli helt uppriven och lerig. Jag hoppas verkligen banan kommer att få vara kvar få det är en riktig skatt, säger Brandt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Discgolf i Västerbotten

Mer i ämnet