”Det är nästan som att gå om kurserna” – hör Dragonskolans rektor berätta om sommarskolan. Foto: Josefin Holgersson/SVT

Dubbelt så många elever i sommarskola på Dragonskolan under pandemin

Uppdaterad
Publicerad

Elever som inte når målen i skolan och som erbjuds sommarskola har fördubblats under de två somrar som pandemin påverkat deras skolgång vid Dragonskolan i Umeå.

– Det beror dels på hur distansundervisning över tid inte funkar lika bra för alla elever men dels också på att vi nu har lite bättre resurser att kunna hjälpa till, säger Henrik Bolin som är skolans samordnande rektor.

Dragonskolan i Umeå, som är en av landets största gymnasieskolor, har ett 80-tal elever som redan under årskurs ett kommer att delta i sommarskola. Moroten här är att eleverna får göra sommarskola som sitt betalda feriejobb i kommunen i tre veckor. Även elever i årskurs två och tre går sommarskola, totalt cirka 40 elever.

– Vi ser bra resultat och det kan vara just den hjälp som elev behöver för att klara sin kurs. Grupperna är små och man hinner med mycket bättre som lärare att hjälpa alla, säger Henrik Bolin.

I Västerbotten bedrivs det sommarskolor i 12 av 15 kommuner, enligt en undersökning som Skolinspektionen har gjort.

Skolinspektionen har frågat landets alla 290 kommuner och de 45 största friskolekoncernerna om de bedriver lovskola. 262 av dessa svarade på enkäten, vilket ger en svarsfrekvens på 78 procent. 255 av de som svarade uppgav att de kommer bedriva lovskola.

Kommunernas sommarskolor i Västerbotten

Bjurholms kommun (grundskola)

Dorotea kommun (grundskola)

Lycksele kommun (grund- och gymnasieskola)

Malå kommun (grundskola)

Nordmalings kommun (grundskola)

Robertsfors kommun (grundskola)

Skellefteå kommun (grund- och gymnasieskola)

Storumans kommun (grund- och gymnasieskola)

Umeå kommun (gymnasieskola)

Vilhelmina kommun (grund- och gymnasieskola)

Vännäs kommun (grundskola)

Åsele kommun (grundskola)

Källa: Skolinspektionen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.